Alexander Mason arbetar som kommersiell chef på Cision och har via sitt arbete med Spinnjuryn följt PR-branschens utveckling under många år. Här berättar han hur det kom sig att Cision började dela ut ett eget pris och hur han ser på PR-branschens framtid.

Hej Alex, Cision PR Influencer Award delas ut för 10:e gången i år. Hur känns det för dig, du har ju varit med från starten 2011?
Det känns fantastiskt kul! Jag upplever att både branschen och konsulterna tagit vårt pris till sig och att det finns ett genuint engagemang bland dem som är nominerade. 

Hur kom det sig att Cision började dela ut ett eget pris i samband med Spinngalan?Spinngalan har ett tydligt fokus på kund och byråer. Vi ville lyfta och hylla den individuella konsulten som lever som den lär och fungera som ett komplement till Spinn. Det tycker jag verkligen att vi har lyckats med. 

Hur upplever du att PR-branschen har utvecklats under de här åren? 

Jag har haft förmånen att sitta med i Spinnjuryn under många år och fått ta del av alla de case som skickats in som tävlingsbidrag genom åren. Jag måste säga att det hänt väldigt mycket, PR-branschen har blivit mycket skickligare. För 10-15 år sedan kunde det vara en uppförsbacke att behöva ta sig igenom dåligt skrivna tävlingsbidrag. Idag har 90% av de tävlande en välproducerad casefilm och skriver bidrag som är genuint intressanta och lärorika att läsa och få ta del av. PR-branschen har alltid gjort bra grejer, man har alltid legat affärsnära och skapat affärsnytta. Det som hänt med åren är framför allt att man blivit bättre på att presentera och paketera sina alster.  

Vilken har varit den absoluta höjdpunkten i ditt arbete med Spinn och CPRIA?  

Jag tycker att varje år är julafton när vi får sitta och diskutera tävlingsbidragen i juryn.
När vi på Cision delade ut Cision PR Influencer Award till Lina Thomsgård 2013 kändes det som att hela branschen blev glad å hennes vägnar. Det var riktigt kul. 

Hur tror du att PR-branschen kommer förändras de närmaste 3 åren?

Jag tror att branschen kommer att bli ännu mer digital. I och med corona har vi fått en skjuts in i digitaliseringen och jag hoppas att PR-branschen får till mätning på ett bättre sätt för att bevisa effekten av allt det arbete man gör. Med det kommer förhoppningsvis också större budgetar. 

Vilket är ditt tips till någon som vill vinna pris antingen i Spinn som byrå, eller Cision PR Influencer Award som enskild konsult?

För ett par år sedan hade jag sagt att man måste få ihop en helhet av kreativitet, mätbarhet och affärsnytta. Sedan hade jag tryckt extra på mätbarheten, att den är viktig. Nu är jag tillbaka till att tycka att kreativiteten är det allra viktigaste. Branschen har kommit upp i en så pass hög lägstanivå kring helheten att det nu står och faller med kreatviteten. Man behöver komma på en riktigt bra idé. Det enkla kan ibland vara det svåra.   

När det gäller att vinna just Cision PR Influencer Award skulle jag säga att det handlar om hårt arbete och att skapa innehåll som engagerar. 

Cision PR Influencer Award 2020 delas ut den 26 november i Cisions kanaler.