En dryg månad har passerat sedan det svenska valet och det är dags för Cision att publicera årets andra tio-i-topplista över svenska politikbloggar. Då den första topplistan publicerades i april räknades dagarna ned till det stundande valet och politikers närvaro i och potentiella påverkan via sociala medier var ett hett ämne i valdebatten. Användningen av sociala medier för politiska budskap fortsätts att diskuteras, både i Sverige och utomlands. Även om inte riksdagsledamöternas twittrande avgjorde slutresultatet står det klart att sociala medier tillförde ett nytt element till den svenska valrörelsen. Huruvida sociala medier kommer att revolutionera den politiska kommunikationen inför valet 2014 återstår att se. Vad som dock verkar säkert är att debatten om dess roll och påverkan inte kommer att avta.

Till skillnad från traditionella medier, som länge har varit den självklara kanalen för politikers budskap, möjliggör sociala medier en tvåvägskommunikation mellan sändaren och mottagaren, mellan politikern och väljaren. Och det är just detta som så ofta nämns i debatten om förhållandet mellan politik och sociala medier. Att Facebook, YouTube, bloggar och andra sociala nätarenor erbjuder vem som helst chansen att uttrycka sitt deltagande, skapa nya relationer och framförallt just denna öppna dialog. Vad som dock lika ofta påpekas är att sociala medier inte är någon slags magisk lösning, man vinner inte väljarens uppmärksamhet eller förtroende genom att enbart skaffa en login på Twitter. För att lyckas krävs ett aktivt engagemang av användaren; politiker måste helt enkelt skapa intresse för att nå ut, men även underhålla de läsare som redan har hittat dit genom att uppdatera flitigt och svara på läsarkommentarer, oavsett om de kommer från anhängare eller kritiker.

tangentbord

Politik är ett av de största ämnesområdena inom den svenska bloggosfären. Tusentals bloggar diskuterar allt från jämställdhet till lagar och förordningar, från arbetsmarknad till rasism. Många av dessa frågor tas upp i bloggarna i Cisions bloggtopp, som är knutna till Moderaterna och Centerpartiet såväl som Vänsterpartiet och Piratpartiet. I Cisions bloggtopp finner vi bland annat Esbatis kommentarer, skriven av Ung Vänsters tidigare ordförande Ali Esbati. På fjärde plats har vi Marie Emma Andersson blogg Opassande.se som, liksom många andra populära politiska bloggar, är knuten till Piratpartiet. Sjunde plats innehavs av moderaten Mary Jensens blogg Mina Moderata Karameller, som ofta beskrivs som den mesta inflytelserika M-bloggen.

För att se de andra sju bloggarna i oktobers bloggtopp, klicka här. För att se den norska bloggtoppen klicka här.

fornamn.efternamn@cision.com'

About Moa Wirde

Författaren har inte skrivit något ännu.
Meanwhile lets just say that we are proud Moa Wirde contributed a whopping 8 entries.