I samband med bloggtoppen för oktober så passade vi på att intervjua David och Luise, skribenterna bakom den hälsosamma vegetariska bloggen ”GREEN KITCHEN STORIES” som kom på förstaplats i vår topp-10 lista.   

Bloggen GREEN KITCHEN STORIES tillhör idag de största och mest inflytelserika fristående bloggarna inom matgenren  i Sverige. Bloggen har även uppmärksammats internationellt och bland annat vunnit pris för “BEST SPECIAL DIETS BLOG” i Saveur’s The 2013 Best Food Blog Awards. Bloggarna har även publicerat kokboken ’ The Green Kitchen’ som ett resultat av bloggen.

Green Kitchen Stories är etta på Cisions bloggtopp oktober 2013

David och Luise driver bloggen Green Kitchen Stories som är etta på Cisions bloggtopp för oktober.

Bakom bloggen står Luise Vindahl, den hälsosamme näringslärostudenten som alltid har fokus på bra mat och hennes partner David Frenkiel, formgivaren och vegeterianen som fick upp ögonen för nyttig vegetarisk mat när de två träffades. Tillsammans startade de bloggen 2009, till en början mest för de själva som ett recept- och bildregister av deras expriment i köket eftersom de tyckte det var tråkigt att de aldrig mer såg den mat de tillagat. Bloggen växte dock snabbt och blev tack vare sina vackra bilder och nichade koncept snabbt uppmärksammad och länkad.

Ingredienserna bakom framgången tycker bloggarna än idag är svåra att direkt peka ut, men de är överens om att det nog handlar om en blandning av att de skriver personligt, har fokus på bilder av hög kvalité och att bloggen är väldigt nichad. Luise förklarar att deras blogg endast fokuserar på vegetariska och hälsosamma recept, vilket skiljer bloggen lite från mängden.  David och Luise tror även att den pågående ’hälso/må bra-trenden’ kan vara en bidragande faktor till att bloggen uppskattas.

Än idag växer ”GREEN KITCHEN STORIES” och de båda bloggarna är överens om att en nära kontakt med läsarna är viktigast för att bibehålla bloggens popularitet.  Luise förklarar att det är viktigt att känna en gemenskap med läsarna och att underhålla en positiv stämning på bloggen.  Inläggen bör även vara konsekventa, men samtidigt utvecklas för att alltid tillfredställa läsarna. David tillägger även att en blogg ”är som en skola, man utvecklas hela tiden”.

”GREEN KITCHEN STORIES” har alltid skrivits på engelska och beslutet om språket kom till en början från en enkel kompromiss. Luise är nämligen danska och David svensk och de kände att det engelska språket var mest rättvist för alla parter.  De insåg även att det var ett bra språkval när bloggen snabbt växte och de direkt nådde en global publik. David förklarar att ”till skillnad från gamla medier som tidningar där de oftast måste vara lokala för att förmedla och beröra, så är internet globalt och bloggen berör nu insatta vegeterianer och hälsomedvetna människor världen över”.

Green Kitchen Stories - Cisions bloggtopp oktober 2013

Green Kitchen Stories lägger stor vikt på att ta bra bilder.

Matbloggar har ofta ett stort fokus på bilder och ”GREEN KITCHEN STORIES” är inget undantag. Hela bloggen är fylld med färggranna professionella bilder och de har tagit ett medvetet besult att lägga tyngd på just bilderna. ”Bilderna är det första som tilltalar och den viktigaste delen” anser David. Han förklarar att i deras fall, med en hälsosam matblogg och alla förutfattade meningar kring att sund mat inte är lika god, så är bilderna nyckeln till framgång.  ”Vi kan genom bra bilder övertyga läsarna om att en dessert visst kan vara god utan socker!

En ny trend på uppgång är videoinlägg på bloggar. Bloggarna bakom ”GREEN KITCHEN STORIES” står mycket positiva till det nya formatet och har själva provat på ett par videoinlägg på deras blogg, bland annat när de lanserade sin kokbok  och när de bakade saffransbullar. ”Det ger en mer levande känsla till inläggen” förklarar David och säger att ”det är lättare för läsarna att till exempel förstå ett recept om de ser en video av hur vi knådar en deg, istället för att bara läsa en förklaring”. De är båda överens om att videoinlägg tillför enorma kreativa möjligheter, men Luise påpekar även att videoinlägg är mycket tidskrävande och fortfarande ett väldigt komplicerat verktyg för många. ”När vi har mer tid kommer vi helt klart att satsa mer på video” säger hon.

Green Kitchen Stories lanserade sin kokbok med en video

“När vi har mer tid kommer vi helt klart att satsa mer på video”, säger Luise bakom Green Kitchen Stories, som gjorde en video för att lansera sin kokbok.

GREEN KITCHEN STORIES” har även aktiva profiler i flera sociala medier (Facebook , Twitter, Instagram etc.) och bloggarna säger att de alltid är öppna för att prova på de nyaste trenderna.  ”Sociala medier hjälper oss att föra en dialog med våra läsare” säger David. Facebook är den typ av sociala medier som de använder minst medan Instagram är favoriten. De förklarar att de endast använder Facebook i ett professionellt syfte för att sprida nyhetsartiklar eller nya blogginlägg medan Instagram är mer personligt och en enklare plattform att föra en konversation på med läsarna. David berättar att Instagram ger en känsla av närhet och ger exemplet att ”genom Instagram kan vi till exempel se bilder på vilka som lagar våra recept!”.

Matgenren är en populär genre för svenska bloggar, men utbudet av nichade hälsosamma vegetariska bloggar är mindre. David och Luise säger att de främst läser amerikanska bloggar och tipsar om 101 cookbooks, Sprouted Kitchen och Cannelle et vanille. När det kommer till gemenskap mellan bloggare instämmer de båda på att det finns en positiv gemenskap. De förklarar att de har kontakt med andra likasinnade bloggare och att alla är väldigt generösa och hjälpsamma gentemot varandra. ”Det är som att vi alla är kollegor!” avslutar Luise.

Slutligen några PR Tips! Både David och Luise var eniga i frågan kring hur de vill bli pitchade till av PR-folk och vilka misstag PR-folk oftast begår när de kontaktar dem.  Här är deras tips:

  • Genomtänkta ideér
  • Reklamliknande utskick går bort
  • Kreativa samarbetsförslag är en bonus

Det finns inga annonser på GREEN KITCHEN STORIES och detta beror på att bloggarna ännu inte hittat ett passande annonsnätverk. ”Det är viktigt att vi kan stå för annonserna, det skulle inte se bra ut om vi har annonser för till exempel socker eller ett bantningsmedel” säger David. De både betonar dock att de är öppna för att släppa in annonsörer, så länge de passar in i bloggens koncept och värderingar.

Linda.Grimstahl@cision.com'

About Linda Grimstahl

Jag arbetar sedan augusti 2014 som Team Lead Research Scandinavia på Cision Sverige i Stockholm. Dessförinnan var jag mediaresearcher på Cisions Londonkontor under ett par år. Här på bloggen medverkar jag med månadens bloggtopp samt den medföljande bloggintervjun.