I juni rankade vi bloggar inom hästsport och etta på bloggtoppen hamnade Jenny Pitkänens blogg Stockholmjenna. Vi tog kontakt med Jenny för att få reda på lite mer om hennes bloggande. 

Hej Jenny! Din blogg ’Stockholmsjenna’ tillhör de största och mest inflytelserika bloggarna inom hästgenren i Sverige. Vad ligger bakom framgången?
Jenny: Svår fråga, men det är självklart tack vare läsarna som bloggen lever. Sen tror jag även att det kan ha att göra med att jag bloggat på samma blogg sen 2007. Många gör misstaget att om de tröttnar på att blogga en period så stänger de ner bloggen, och sen ångrar de sig och skapar en ny. Ingen orkar följa en bloggare som haft fem olika bloggar inom loppet av några år.

Hur kommer det sig att du började intressera dig för hästar?
Jenny: Det började med att min syster sysslade med hästar när jag var liten och jag hängde ofta med henne ut till stallet utan att själv våga mig på att rida. Men när hon sedan slutade rida så blev det ett tomrum i mitt liv, och jag insåg rätt snabbt att det var hästarna som saknades.

Vad motiverade dig att starta bloggen?
Jenny: Jag startade bloggen enbart som en dagbok för vad jag gjorde tillsammans med min häst. Bloggen växte sedan relativt snabbt och fler intresserade sig över min häst.

Känner du att du har du bra kontakt med dina läsare?
Jenny: 
Ja, det tycker jag. Dels tack vare andra sociala medier som Instagram, Facebook, Twitter osv.  Det gäller att vara tillgänglig.

Vilka andra bloggar inom genren hästar/ridsport läser du och finns det en känsla av gemenskap?
Jenny: Jag läser inte så ofta hästbloggar, men när jag gör det så är det bloggarna inom HorseSpot. Vi har en sorts gemenskap då vi är ”bloggkollegor” och möts upp vid olika hästevenemang, t.ex Sweden International Horse Show, Falsterbo Horse Show osv.

Bildkvalité är ofta en viktig del av en blogg. Vad är din uppfattning om bilder i bloggen? Lägger du mycket fokus på just bilderna?
Jenny: Bilder bör man ha nya och helst av bra kvalité. Jag är rätt dålig på det där med bilder på min blogg. Men det är helt klart något jag har på min lista att förbättra.

Hur använder du dig av sociala medier när det kommer till bloggen? (Marknadsföring, spridning etc.)
Jenny: Jag använder mig av sociala medier på lite olika sätt. På de olika kanalerna är det ofta samma innehåll, men nischat på lite olika sätt. Dock däremot alltid kopplat till bloggen. Exempelvis på instagram läggs det upp mer bilder och på Facebook marknadsförs bloggen och de blogginlägg som skrivs.

Slutligen, hur vill du bli pitchad till av PR-folk? Vilka misstag kan PR-folk begå när de kontaktar dig?
Jenny: I och med att man skriver en hästblogg så vill man bli pitchad till en målgrupp av hästmänniskor. Och det är väl det misstaget som sker när man blir kontaktad av PR-folk, att målgruppen är fel för min blogg.

About Josefin Törnblom

Jag heter Josefin Törnblom och arbetar som Researcher Scandinavia på Cision Sverige sedan februari 2014. Här på bloggen medverkar jag med månadens bloggtopp.