Annika Abrahamssons blogg Annikas litteratur- och kulturblogg hamnade på plats ett i månadens bloggtopplista där vi rankade de litteratur och bokbloggar. Nedan följer en intervju med Annika där hon berättar om bakgrunden till att bloggen startade, den spännande kategorin “bokbloggsjerka” och mycket mer!

Din bokblogg “Annikas litteratur- och kulturblogg” tillhör de största och mest inflytelserika bloggarna inom bokgenren i Sverige. Vad är ingredienserna bakom framgången?
Jag skriver om ett ämne jag brinner för och jag är alltid öppen för att prata deckare med vem det än är som är villig att lyssna! Jag hoppas och tror att mitt engagemang lyser igenom och att det är det som lockar mina läsare att återkomma vecka efter vecka.

Bloggaren Annika Abrahamsson

Bloggaren Annika Abrahamsson

Du startade bloggen 2009, hur lång tid tog det att etablera den?
Egentligen startade jag bloggen redan 2008, men då på Aftonbladets plattform. Jag skrev korta och helt meningslösa inlägg som få, om ens någon, läste. Efter viss självrannsakan och diverse tips om bloggandet som “konstform” övergick jag 2009 till en blogg på egen domän, började skriva från hjärtat och därefter tog det inte mer än cirka ett år innan jag själv kände att jag hade etablerat mig på allvar.

Vad motiverade dig att starta bloggen?
Jag ville samla mina tankar om böcker och bokrelaterade saker på ett och samma ställe. Dessutom älskar jag att skriva och när jag insåg att bloggen är ett utmärkt ställe att kombinera dessa två intressen var det bara att gå all in.

Bokbloggar är en populär genre i Sverige. Vilka andra bloggar inom området “böcker/litteratur” läser du och finns det en känsla av gemenskap?
Jag har en lista över bloggar som stadigt växer i mitt Feedly-flöde. Varje morgon kikar jag in där och klickar på de rubriker som fångar mig. Jag kan inte säga att jag tittar in på samma bloggar varje dag, men jag läser det mesta som t.ex. “Bokföring enligt Monika” och “Lottens blokblogg” skriver eftersom de behandlar ämnen och böcker som intresserar mig.

Det finns absolut en gemenskap mellan oss bokbloggare och det är underbart att få umgås med andra som delar samma intressen som en själv! Även om jag ännu inte har haft turen att möta någon av dem IRL, kan samtal i ett kommentarsfält vara nog så givande.

En återkommande kategori på din blogg är “bokbloggsjerka” som kretsar kring länkar. Kan du utveckla hur det fungerar och fördelarna med den kategorin?
Tanken bakom är enkel. Varje vecka ställer jag en fråga som “deltagarna” ska besvara i sin egen blogg. I samband med detta ska de även posta länken till sitt inlägg i kommentarsfältet så att det ska vara enkelt att kunna hoppa runt till alla som deltar. Nätet svämmar över av bloggar så det kan vara svårt att hitta nya bloggar att följa, men med ett même av det här slaget blir det så mycket enklare eftersom en mängd länkar samlas på ett och samma ställe.

Du använder dig av gästbloggare på din blogg. Vad ser du för fördelar med att andra skribenter medverkar på din blogg?
Jag tror stenhårt på gästinlägg, men tyvärr är det inte lika stort i Sverige som i t.ex. USA eller Australien. Den största fördelen för mig som bloggare är att jag inte behöver komma upp med allt innehåll själv, utan jag kan lämna över stafettpinnen till intressanta personligheter som jag vet skulle intressera mina läsare.

Din blogg har aktiva profiler i flera sociala medier (Facebook , Twitter etc.). Hur använder du de kanalerna? Påverkar de hur du samlar eller sprider nyheter?
Jag finns överallt men jag har mycket att lära mig när det gäller hur jag på bästa sätt ska kunna utnyttja kanalerna för att ge mina läsare ett så stort utbyte som möjligt. Vidare behöver jag bättra mig när det gäller den sociala biten. Jag ägnar inte många minuter per dag åt sociala medier och därmed går jag miste om massa intressanta diskussioner och ämnen som jag garanterat skulle vara intresserad av att ta del av.

För närvarande delar jag bara artiklar och liknande som jag tror att mina följare kommer att ha ett stort utbyte av. Jag försöker med andra ord sätta mig in i vad mina följare vill ha för att sedan ge dem det.

Slutligen, hur vill du bli pitchade till av PR-folk? Vilka misstag kan PR-folk begå när de kontaktar dig?
Jag blir glad när jag blir tillfrågad om jag vill delta i diverse aktiviteter och liknande när det är relevant till min blogg. Jag gillar dock inte när förlag skickar mig bok efter bok som de, om de hade gjort lite research, borde veta att jag inte är intresserad av. Vidare blir jag oerhört irriterad när jag blir tillfrågad om diverse samarbeten som går ut på att jag ska skriva om casinon och andra ämnen som inte ens är i närheten av det jag håller på med. Nej tack!

Linda.Grimstahl@cision.com'

About Linda Grimstahl

Jag arbetar sedan augusti 2014 som Team Lead Research Scandinavia på Cision Sverige i Stockholm. Dessförinnan var jag mediaresearcher på Cisions Londonkontor under ett par år. Här på bloggen medverkar jag med månadens bloggtopp samt den medföljande bloggintervjun.