Då är det återigen dags för Cision att kora månadens bloggare, den här gången inom kategorin hälsa. Ämnet har de senaste veckorna varit mer omstritt än vanligt med artiklar och debatter i såväl dagspress som etermedia. Diskussionerna som förts kan inte ha undgått många, minst bloggvärlden som självklart har deltagit i debatten med åsikter om allt från bärbluffar och e-nummer till farliga fetter och kolhydratsfobi.   

I januari förra året rankade vi bloggarna inom friskvård och många av de återsyns i månadens topp-tio-lista, däribland Kostdoktorn, Doktor Dahlqvists Blogg och Spark i Baken. Nya bloggar, såsom matvett och Kost och hälsa, har också dykt upp i listan.

Cision intervjuade två av bloggarna i månadens bloggranking om deras syn på bloggosfären, mediatrender och förhållandet till läsarna.

Fotograf: Anna D.J. Jacobsson

Fotograf: Anna D.J. Jacobsson

Anna D.J. Jacobssons blogg är på plats nummer tre i bloggtoppen. Genom sin blogg delar Anna med sig av sina erfarenheter kring hälsa, mat och välmående och hoppas kunna ge inspiration till de som kämpar med kosthållningen, precis som hon själv en gång gjorde. När hon startade bloggen 2007 vägde hon 137 kilo och hade trots flera försök inte lyckats gå ner i vikt. Genom att slutligen skära ner på kolhydraterna tappade hon över en tredjedel av vikten, en resa som finns dokumenterad på bloggen. Hon tror att den personliga vinkeln kan ligga bakom den framgång som bloggen har lyckats uppnå.

–          Jag hoppas och tror att [framgången] beror på att jag skriver från hjärtat och kanske också för att jag valt att fokusera på hur jag mår av kosten jag äter mer än hur min kropp förändrats av den.

För Anna har det aldrig handlat om att skriva bara för att ha en blogg, utan bloggen har helt enkelt fungerat som ett medel att dela med sig av erfarenheterna med andra.

Sara Rönne – Fotograf: Marcus Rönne

Sara Rönne, som till vardags jobbar som medieanalytiker och frilansskribent, skriver om träning och hälsa på sin blogg Träningsglädje, på fjärde plats i Cisions topplista. Precis som Anna understryker hon vikten av att vara uppriktig i bloggen:

–          Jag är personlig men inte privat och blandar mitt innehåll för att få en mix av inlägg som alltid är intressanta att läsa. Jag är alltid ärlig vilket gör att mina läsare har stort förtroende för mig – något som jag tycker är extremt viktigt och som jag är mån om eftersom just förtroendet är vad som gör mig till en ambassadör och någon “att lyssna på”.

Hon tror också att läsarna blir nyfikna på de fysiska utmaningar som hon som träningsentusiast har antagit och sedan skrivit om i bloggen:

–          Jag har hittills bockat av bland annat marathon på löpband och spinning i 24 timmar. Sådant vill man nog alltid veta hur det går.

Att förhållandet till läsarna är viktigt håller båda med om.

–          Vissa har hängt med sedan start och det känns som gamla vänner, säger Anna. De delar ju med sig på samma sätt som jag i kommentarerna och via mail och jag tror att vi har hjälp varandra mycket under resans gång.

–          Jag är ödmjuk inför mina läsare, förklarar Sara. Läsarna är en viktig del av bloggen och jag uppskattar att de tar sig tid att engagera sig i min blogg.

Läs fortsättningen på intervjun här.

fornamn.efternamn@cision.com'

About Moa Wirde

Författaren har inte skrivit något ännu.
Meanwhile lets just say that we are proud Moa Wirde contributed a whopping 8 entries.