Bloggen ‘Mary af Rövarhamn’ kom etta i vår resebloggtopp 2013. Bakom bloggen ligger familjen Hammarberg som för tre år sedan packade ihop sitt liv och tillsammans med sina två barn gav sig ut på sitt livs äventyr, jorden runt med en segelbåt under fyra år. Bloggen har tidigare uppmärksammats och röstades bland annat 2012 fram till årets bästa reseblogg i Supersavertravel Blog Awards. Familjen bakom bloggen har även utsetts till en av Sveriges äventyrligaste familjer av tidningen Äventyr. Vi passade på att ställa några frågor till skribenten och mamman i familjen, Linda.

 

Er reseblogg  ”Mary af Rövarhamn  tillhör de största och mest inflytelserika fristående bloggarna inom resegenren  i Sverige. Vad är ingredienserna bakom framgången? 

Mary af Rövarhamn

Mary af Rövarhamn; familjens segelbåt

Det är svårt att säga, men vi skildrar ju en faktisk resa. Snarare än att skriva om resor i största allmänhet. Det gör bloggen personlig, läsarna lär känna oss. Samtidigt som jag försöker skona dem från för mycket detaljer. Jag skildrar aldrig allt som hänt sedan förra inlägget; varje inlägg är en fristående berättelse. Och så skriver jag hellre fler än långa inlägg. Jag tror också många uppskattar att det nästan alltid finns något nytt på bloggen, att den känns aktuell. Där fyller Twitter en viktig roll; jag visar flödet direkt på bloggen. Sedan har vi en liten manick som skickar upp båtens aktuella position på nätet. Den uppdateras oftast i realtid, och verkar vara lite beroendeframkallande – många berättar att de går in och kollar var vi är flera gånger om dagen.

 

Ni startade bloggen 2009, hur lång tid tog det att etablera den?

Jag startade bloggen ett halvår innan avresa. Det gick lite trögt i början, men satte fart när vi fick en del uppmärksamhet i andra medier.

 

Vad motiverade er att starta bloggen?

Mary af Rövarhamn

Skribenten Linda har jobbat med sociala medier och kommunikation i många år.

Det var ganska naturligt. Jag har jobbat med sociala medier och kommunikation i många år, och tycker det är roligt att skriva och fotografera. Jag har dessutom dåligt minne; att dokumentera resan är därför ett sätt att hålla minnena levande för både barnen och mig. Tillsammans med Facebook bidrar bloggen också till att minska avståndet för familj och vänner. De ser barnen växa och får en inblick i vårt liv på ett sätt som förhoppningsvis underlättar den dagen vi ses på riktigt igen.

 

Ni uppdaterar bloggen aktivt, normalt med flera inlägg i veckan, fast ni är på resande fot. Hur lyckas ni hålla den aktiv och intressant?

Ämnen att skriva om råder det aldrig någon brist på eftersom vi upplever så mycket. Däremot har vi en del praktiska utmaningar. Vi befinner oss ofta på platser där det inte finns tillgång till internet, där vår enda möjlighet till kommunikation går via satellit – som är både dyrt och olidligt långsamt. Vi är då begränsade till att uppdatera blogg och twitter via e-post. Bilder och video får vänta till senare.

Familjen befinner oss ofta på platser där det inte finns tillgång till internet.

Har ni tid att läsa andra bloggar? Isåfall vilka, och finns det en känsla av gemenskap er bloggare emellan

Innan resan läste jag framförallt professionella bloggar. Men numera blir det mest bloggar om segling och resor. Men jag följer även en del utlandssvenskar. Mammas Machete är en personlig favorit, där den svenska frilansjournalisten och trebarnsmamman Julia Svanberg skriver om sitt liv i en liten by på den colombianska landsbygden. Många av de personer som jag lärt känna i bloggosfären har vi också fått möjlighet att träffa på riktigt, det är roligt.

 

Mary af Rövarhamn” har en aktiv profil på Twitter och ett Youtube-konto. Hur använder ni de kanalerna? Påverkar de hur ni samlar eller sprider nyheter?

Twitter passar oss bra. Det går lätt och snabbt att uppdatera, även med vår långsamma satellituppkoppling. Twitterflödet ger dessutom bloggen en känsla av aktualitet även när det är långt mellan blogginläggen. Men på grund av begränsad uppkoppling blir kommunikationen ganska enkelriktad, tyvärr. Detsamma gäller Flickr och YouTube, som vi framförallt använder för att visa upp våra egna bilder och videosnuttar.

 

Ni använder er i dagsläget inte av Facebook eller instagram i samband med bloggen. Är det ett aktivt beslut ni fattat?

Att vi inte använder Instagram har en enkel förklaring: jag har inte ägt en mobiltelefon på tre år. Jo, det är sant. Vi är ständigt på resande fot, har sällan nätverk och ingen att ringa. Så den behövs liksom inte. En Facebook-sida hade däremot kunnat vara ett bra komplement, men jag har medvetet valt att begränsa antalet kanaler eftersom vårt internet oftast är så frustrerande långsamt. Det får räcka med min personliga Facebook-sida. Måste ju har lite tid över för att njuta av resan också, inte bara sitta vid datorn.

Mary af Rövarhamn

Familjen Hammarberg njuter av tiden tillsammans.

Slutligen, hur vill ni bli pitchade till av PR-folk? Vilka misstag kan PR-folk begå när de kontaktar er? 

Vi tackar nästan alltid nej till erbjudanden om sponsrade länkar och inlägg, men överväger att släppa in annonsörer. Vi är också positiva till tävlingar och kampanjer som gör att fler får upp ögonen för vår blogg. Jag frilansar som skribent, och har gästbloggat en hel del genom åren. Vi agerar också testpanel för flera produkter, men förbinder oss aldrig att tala väl om sådant vi inte gillar. Alla relevanta samarbetsförslag är dock välkomna, särskilt de som kan bidra till lite extra klirr i den raskt sinande skeppskassan.

 

Linda.Grimstahl@cision.com'

About Linda Grimstahl

Jag arbetar sedan augusti 2014 som Team Lead Research Scandinavia på Cision Sverige i Stockholm. Dessförinnan var jag mediaresearcher på Cisions Londonkontor under ett par år. Här på bloggen medverkar jag med månadens bloggtopp samt den medföljande bloggintervjun.