I juni listade Cisions bloggtopp trädgårdsbloggar. Vi passade på att ställa några frågor till Annika Christensen som driver bloggen Naturliga Ting som rankades som nummer ett. 

Annika Christensen driver trädgårdsbloggen Naturliga Ting.

Annika Christensen driver trädgårdsbloggen Naturliga Ting. Foto: Görgen Persson.

Din trädgårdsblogg ”Naturliga Ting” tillhör de största och mest inflytelserika fristående bloggarna inom trädgårdsgenren i Sverige. Vad är ingredienserna bakom framgången?

Jag tror att en lagom dos av personlighet är en av hemligheterna. Jag bjuder på det jag känner stor kärlek till. Äkta lycka är ofta det enkla och jag är så glad att jag kan känna lycka över de små tingen. Som idag när jag skall skörda fänkål till fredagsmiddagen så känner jag så stor lycka att jag vill berätta det för alla.

Att ha lite större bilder på bloggen tror jag också tilltalar många. Jag håller mig dessutom oftast till lite kortare inlägg som jag tror att alla orkar läsa. Du vet alla orkade läsa ett vykort förr i tiden. Summa summarum skulle jag vilja säga enkelt, lättöverskådligt och lagom varierat.

Du startade bloggen 2008, hur lång tid tog det att etablera den?

Första året var jag inte så aktiv. Jag gjorde bara ett inlägg i veckan.  År två började det rulla på bra med besöksantalet. Då ökade jag också upp till oftast tre inlägg i veckan.  Jag började även titta in allt oftare till andra trädgårdsbloggare och det gav ju också spin-off-effekt. Så man får väl säga att det tog ett år.

Vad motiverade dig att starta bloggen?

Det var faktiskt min son som tyckte jag skulle ha en blogg. Riktigt motiverad blev jag dock först när jag började få respons och kommentarerna ökade.

Vilka andra bloggar inom området ”trädgård” läser du och finns det en känsla av gemenskap?

Det finns så otroligt många trevliga trädgårdsbloggar och det finns verkligen en fin gemenskap i trädgårdsvärlden. Jag kan inte välja ut någon för alla bidrar med sina erfarenheter och jag uppskattar precis alla för det de delar med sig av i sina trädgårdsliv. Jag hänvisar helt enkelt till min blogglista. Men jag stannar gärna till lite längre hos de som tar egna bilder och skriver om sin egen trädgård.

Din blogg ”Naturliga Ting” har många kommentarer per inlägg och till synes högt insatta läsare. Stämmer det att läsarna är involverade? Och känner du att du har bra kontakt med dina läsare?

Ja, jag känner verkligen att mina läsare är aktiva och det är tack vare deras kommentarer som jag fortsätter att blogga. För utan dem så är jag och min blogg inget. Jag vill verkligen passa på och tacka dem för alla glada tillrop. Dessutom har jag kontakt med många av dem i det verkliga livet, vilket jag tycker är fantastiskt.

Fast nu under våren och sommaren är jag själv en usel kommenterare eftersom mitt arbete som trädgårdsfotograf är som mest hektiskt just nu. Älskade bloggvänner, jag tittar in till er alla så fort jag har samlat in mina trädgårdsbilder, som ni skall få njuta av hela vintern. Jag brukar säga att mina bloggvänner känns som om de är mina arbetskamrater.

Naturliga Ting” har i dagsläget inga profiler i sociala medier (Twitter, Facebook osv.). Är det ett aktivt beslut du fattat?

När jag går in i något vill jag göra det helhjärtat. Jag har helt enkelt inte tid att vara aktiv på fler ställen. Därför har jag valt att stanna vid bloggandet. Jag gillar bättre ”likes” som finns i verkligheten. Jag får dessutom mycket mejl och telefonsamtal som leder till roliga uppdrag genom min blogg.

Men visst har tanken korsat huvudet att jag kanske borde ta steget fullt ut i cybervärlden, men så inser jag samtidigt vad detta skulle kräva av mig och dygnet har fortfarande bara 24 timmar och några av dessa måste man sova.

Slutligen, hur vill du bli pitchad till av PR-folk? Vilka misstag kan PR-folk begå när de kontaktar dig? 

Misstag är att skriva hur fin blogg jag har och fråga om jag vill ha en annons eller vill skriva ett inlägg om deras produkt/tjänst. Då har de gjort två misstag på en gång. För det första har jag medvetet valt att inte ha någon annonsering på bloggen. Om jag skriver om någon produkt/tjänst så skriver jag bara om sådant som jag använder själv privat eller i mitt arbete som trädgårdsfotograf.  Jag gillar däremot de som öppnar en dörr som kan leda vidare till nya äventyr i trägårdsvärlden.

Linda.Grimstahl@cision.com'

About Linda Grimstahl

Jag arbetar sedan augusti 2014 som Team Lead Research Scandinavia på Cision Sverige i Stockholm. Dessförinnan var jag mediaresearcher på Cisions Londonkontor under ett par år. Här på bloggen medverkar jag med månadens bloggtopp samt den medföljande bloggintervjun.