Pella Hedeby driver inredningsbloggen STIL inspiration som är med i månadens bloggtopplista där vi rankat inredningsbloggar. Vi passade på att ställa några frågor till bloggerskan då vi ville veta mer om det stora inredningsintresset, hur det kom sig att hon började blogga, kontakten med bloggläsarna och hur hon arbetar med sociala medier!

Din blogg “STIL inspiration” tillhör de största och mest inflytelserika bloggarna inom inredningsgenren i Sverige. Vad är ingredienserna bakom framgången?
Det krävs energi och uthållighet för att driva en blogg. I mitt fall fylls inspirationsdepåerna på naturligt genom ett genuint intresse och passion för inredning. Sen tror jag att jag har en stil som tilltalar många. Den är lättapplicerad och fungerar i många typer av boenden. Från sekelskifteslägenheten till nybyggt hus eller sommartorpet…

Hur kommer det sig att du började intressera dig för inredning?
Jag vet egentligen inte hur det började, men jag har så länge jag kan minnas möblerat om och planerat inredningar hemma. I flickrummet provade jag alla tänkbara möbleringar för att sedan gå vidare med att flytta runt alla familjemedlemmar till nya rum i huset. De inredningsbilder som fanns att tillgå (på den tiden som IKEA-katalogen var en bibel) revs ut och klistrades på moodboards.

Du startade bloggen 2011, hur lång tid tog det att etablera den?
Med mycket tur och tillfälligheter så hade jag en bra spridning redan det första året. Inredningsgurun Lotta Agaton var en av dem som upptäckte bloggen och efter att jag gått hennes Stylist Masterclass samma år växte kontaktnätet och uppmärksamheten kring min blogg ytterligare.

Vad motiverade dig att starta bloggen?
Frustration. Vilket normalt inte är min bästa drivkraft. Men det var den känslan som väckte idén om bloggen. Jag behövde en ventil där jag kunde uttrycka min stil utan kompromisser. En plattform där jag även ville samla min inspiration som jag tidigare sparat som inspirationsbilder i pärmar och mappar.

Känner du att du har du bra kontakt med dina läsare?
Jag önskar att jag hade en ännu bättre kontakt och kännedom om dem som följer bloggen. Med Instagram så får man snarare återkoppling och input den vägen och dessutom ofta ett “ansikte” på personen i fråga. Ett bra komplement till bloggplattformen m a o.

Vilka andra bloggar inom genren inredning läser du?
En lång rad (eller snarare lista – som även återfinns på bloggen). Jag har favoriter som jag följt sedan jag själv börjande blogga. Lotta Agaton, Trendenser och Emmas designblogg och därtill flera inspirerande bloggar runt om i Sverige såväl som i övriga Europa. En blogg som jag gärna framhåller som otroligt inspirerande, en stilinspiratör av rang är Karine Candice Kong som även driver webshopen Bodie and Fou.

Finns det en känsla av gemenskap?
Frida Ramstedt på Trendenser har bl a anordnat Bloggforum där man verkligen fått uppleva en härlig gemenskap och känslan av välvilja inredningsbloggare emellan!

Bildkvalité är ofta en viktig del av en blogg. Vad är din uppfattning om bilder i bloggen? Lägger du mycket fokus på just bilderna?
Jag är väldigt bildstyrd och inspireras främst av bild själv. För mig är det viktigt med bra bildkvalitet och en tilltalande layout hos de bloggar jag följer.

Du har väletablerade sociala profiler på bland annat Facebook och Instagram. Hur använder du de kanalerna? Påverkar de hur du samlar eller sprider nyheter?
Både ja och nej. På Facebook delar jag nya inlägg så att det fungerar nästan uteslutande som en kanal att följa mig och uppdateringar på bloggen. Instagram lever sitt eget liv och har inte alltid ett samband med bloggen. Men det händer att jag delar information om vad jag gör på bloggen och sneak-peeks från pågående jobb.

Slutligen, hur vill du bli pitchad till av PR-folk? Vilka misstag kan PR-folk begå när de kontaktar dig?
En personlig kontakt är klart bäst. Där jag upplever att personen/företaget som kontaktar mig är påläst om mig och min blogg och har ett uppslag till samarbete som stämmer överens med min profil. Det största misstaget är när man får ett personligt tilltal men direkt märker att den som hör av sig inte har en aning om vem jag är/vad jag gör och bloggens inriktning.

Bild lånad från Pella Hedebys blogg STIL inspiration. Styling Pella Hedeby, fotograf Sara Danielsson.

About Josefin Törnblom

Jag heter Josefin Törnblom och arbetar som Researcher Scandinavia på Cision Sverige sedan februari 2014. Här på bloggen medverkar jag med månadens bloggtopp.