I juni har vi rankat Cision Sveriges topplista över trädgårdsbloggar. Vi passade därför på att intervjua Hasse Wester som driver Slottsträdgårdsmästaren, rankad nummer två i listan. Hasse har varit trädgårdsmästare sedan 16 års ålder och började år 2005 att blogga om sitt yrke samt sitt personliga intresse för blommor och plantor. Hasse skriver om sitt nuvarande arbete i Engsholms slottspark, vackra trädgårdar och platser han besökt, om sina vandringar genom Stockholm, samt sina funderingar om livet. Slottsträdgårsmästarens framgång tror Hasse ligger i bild- och textrikheten i inläggen samt hans frekventa dialog med sina läsare.

”I en blogg är man mycket friare att skriva ärligt om det man tycker, den fördelen bör man utnyttja.”

Din blogg Slottsträdgårdsmästaren kom med i Cisions topp 10 lista över svenska trädgårdsbloggar som vi publicerade i juni. Vad är hemligheten bakom din framgång? 

Det ligger antagligen i att jag lägger ut så många bilder på trädgårdar och växter i blogginläggen och för att jag bloggar så frekvent. Det kan även beror på att jag har ett enkelt och personligt språk i mitt skrivande.

Hur skulle du beskriva ditt förhållande till dina läsare? Och hur håller du deras intresse uppe?

Det är ganska många som följer mig och jag försöker att svara på alla kommentarer. Det är en trevlig ton i kommentarerna och det är självklart kul att ha kontakt med läsarna. Jag vet inte om jag gör något speciellt för att hålla uppe läsarnas intresse – jag skriver om det som jag själv tycker är roligt och intressant att berätta om helt enkelt.

Vilka andra trädgårdsbloggar läser du? Följer du även några andra icke trädgårdsrelaterade bloggar?

Jag läser ett antal trädgårdsbloggar och jag tror att det är dumt att nämna några eftersom jag gillar ca. 10-15 st.  Av icke trädgårdsrelaterade bloggar läser jag med glädje Miras Mirakel. Hon gör en stor kulturgärning med sina inlägg om byggnader och platser i Sverige.

Ditt intresse för trädgårdsskötsel är något du får utlopp för både privat och yrkesmässigt. Vad spelar bloggen för roll i ditt liv professionellt samt privat?

Mitt arbete i Engsholms slottspark har jag alltid försökt att göra på allra bästa sätt, fast jag kanske har vässat mig en aning sedan jag började blogga, för att kunna presentera så vackra bilder som möjligt från trädgården. Ju mer jag skriver desto mer lär jag mig också om växter. Privat så har jag besökt många vackra platser som jag kanske inte skulle ha gjort om jag inte hade skrivit bloggen. Jag har även fått äran att träffa många trevliga och intressanta människor genom bloggen.

Hur blir en trädgårdsblogg inflytelserik?

Om bloggaren har kunskap, erfarenhet och engagemang och berättar med bild och text på sin blogg hur man jobbar med trädgård, berättar om vilka växter som passar i våra trädgårdar eller visar och beskriver hur man odlar, så tror jag att bloggaren skapar inflytande över sina läsare.

Dagens förändrade medielandskap erbjuder konsumenter ständiga nya sätt och nya kanaler att konsumera information. Tv, radio, bloggar, internetsajter, tidningar och tidskrifter kan konsumeras hemma såväl som på resande fot och många konsumenter bidrar även med eget innehåll. Vilka anser du är de största mediatrenderna inom Sverige just nu?

TV når ju alltid ut bäst och på internet finns ju så oändligt mycket information som är lättåtkomlig. Vad det gäller trädgård, så kommer hela tiden nya tidningar och magasin ut. Många företag finns nu även på Facebook så det är väl det den hetaste platsen att snabbt fånga upp information eftersom så många är uppkopplade och inloggade på Facebook hela dagarna.

Har du några tips och råd till andra bloggare som vill nå samma framgång som du?

Jag tror att man bör skriva om ett intresse som man har kunskaper om och som ligger en varmt om hjärtat. Dagboksbloggar får nog sällan många läsare, såvida man inte är ung och visar ”dagens outfit” vill säga. Det är också viktigt att alltid vara ärlig i sitt skrivande. Att stryka medhårs för att behaga och att inte stöta sig, blir bara tråkigt. När jag besöker trädgårdar så försöker jag vara ärlig i mitt bedömande. Är trädgården dåligt skött eller felaktigt planerad så skriver jag det. Det är en av skillnaderna med att blogga och att skriva böcker. I en blogg är man mycket friare att skriva ärligt om det man tycker, den fördelen bör man utnyttja. Kom också ihåg att det alltid ska vara roligt och lustfyllt att skriva sin blogg, den ska vara som en bästa kompis. Det får aldrig bli ett måste att lägga ut inlägg för att klättra på topplistor.

Här kan du läsa Cisions tidigare intervjuer med nordiska toppbloggare. Här finner du Cisions svenska topplista över trädgårdsbloggar.

Mer redaktionell information om Slottsträdgårdsmästaren tillsammmans med tusentals andra bloggar hittar ni i Cisionpoints mediedatabas.

annica.sandberg@cision.com'

About Annica Sandberg

Författaren har inte skrivit något ännu.
Meanwhile lets just say that we are proud Annica Sandberg contributed a whopping 125 entries.