I tisdags hade jag förmånen att få lyssna till flertalet spännande presentationer på Dagens Medias Content Marketing-konferens. På våra egna seminarier har vi pratat mycket om utvecklingen från traditionell PR till content marketing. Hur det traditionella pressmeddelandet och den traditionella hemsidan i allt större utsträckning ersätts av eget redaktionellt material som publiceras och sprids i egna kanaler och av mer interaktiva och levande hemsidor och företagsbloggar. Den här dagen fick jag lyssna till flera bra exempel på hur traditionell reklam ersätts mer och mer av content marketing och hur framgångsrik e-commerce blir mer och mer beroende av bra redaktionellt innehåll och story telling. Det är otroligt spännande att följa hur vi alla, genom content marketing, samlas på samma spelplan.

PR, intern- och externinformation, reklam, marknadsföring, sponsring, försäljning, e-commerce, hållbarhet, HR. Vi har alla en gemensam utmaning i att fylla våra egna kanaler med bra redaktionellt innehåll som vi sedan kan sprida och förstärka så att våra kunder, väljare, investerare, medlemmar, anställda, o.s.v. hittar oss så att vi kan bygga långsiktiga relationer med dem.

För att möta utmaningen att producera bra redaktionellt innehåll anpassat för olika syften, målgrupper och kanaler är det allt fler företag och organisationer som lämnar silotänket för att istället jobba tillsammans i tvärfunktionella team. Jag har hört många benämningar på dessa team; redaktion, editorial office, story hub, content center of excellence, o.s.v. I tisdags fick jag nya inspirerande exempel från ABB, Scandic, Ericsson, Nordnet, E.ON och Mondelez International.

Fredrik Almgren från JG Communications, Jennie Skogsborn Missuna från Scandic, Stina Liljekvist från E.ON och Jonas Dahlquist från Starcom, talade alla om vikten av SEO och den enorma betydelsen som Google har. Fredrik Almgren påpekade att 94% börjar sin köpresa med en googling (källa AYTM). De nämnde med olika exempel också hur viktigt det är att leda kunden vidare i köpprocessen från det att de (förhoppningsvis) hittar ert innehåll via Google. På flera sätt betonades vikten av ägda landningssidor, om det är en hemsida, en blogg eller en egenutvecklad community (Scania Kings Club som exempel). Detta stödjer vårt budskap att man behöver driva trafik till sin egen landningssida för att jobba långsiktigt med SEO och relationer och därtill använda sociala medier som ambassader genom vilka man värvar anhängare.

Jag avslutar med ett av dagens mest inspirerande exempel på hur man bygger relation med sin målgrupp (fast produkten egentligen varken går att visa eller ta på). Genom att arbeta med content marketing i egna och sociala medier nådde E.ON stora framgångar med sitt Energisparexperiment.

eon-bild
eon-hornstenar

Jenny.BjuhrBerggren@cision.com'

About Jenny Bjuhr Berggren

Jag arbetar som Försäljningschef för Cision i Sverige. På bloggen bidrar jag bland annat med trendspaningar inom kommunikation och PR och rapporterar från event. Jag har alltid affärsnyttohatten på!