Linda Nyqvist, Key Account Manager på Cision, delar med sig av sina upplevelser från den gånga Almedalsveckan.

Cision i Almedalen

Cisions Linda Nyqvist sammanfattar sin vecka i Almedalen.

Cisions Linda Nyqvist sammanfattar sin vecka i Almedalen.

Hur summerar man fyra hektiska dagar i Almedalen rättvist? Det finns så otroligt många intressanta och viktiga seminarier att välja bland och den enda anledningen till att man inte dyker upp på dem allihop är för att man inte kan vara på två eller tre eller fem ställen samtidigt.

Då Cision inte hade något eget engagemang i år åkte vi ner i omgångar för att träffa våra kunder och delta i deras arrangemang. Att vara med överallt var såklart inte möjligt men jag hann med en hel del under mina fyra dagar nere på ön.

Direkt från färjan kastade jag mig in på LO:s seminarium ”Nu tar vi över – en opinionsbildning som vänder samhällsutvecklingen” där bland andra Aftonbladets Karin Pettersson och Timbros Markus Uvell diskuterade huruvida en modern opinionsbildning kan innebära en renässans för arbetarrörelsens idéer. Packningen på ryggen blev dock för tung och jag var tvungen att lämna Almedalen en liten stund för att installera mig i vår lägenhet.

Därefter direkt tillbaka till den tillfälliga LO-Borgen där en mycket namnkunnig panel diskuterade hur 90-talets skolreformer har påverkat likvärdigheten i skolan. På plats fanns bland andra Försäkringskassans Laura Hartman, Ann-Marie Begler från Skolinspektionen samt LO:s Ingela Edlund.

Från det ena till det andra, dagen fick avslutas med kollegor i branschen och TNS Sifos seminarium ”Media som moralisk domstol” och som de själva sammanfattade det: ”vi har gjort allt rätt förutom att boka fel lokal”. Den var helt enkelt för liten då vi var många som ville höra Maria Grafströms teser om utvecklingen inom journalistiken och den efterföljande paneldebatten där Nordeas Jan Larsson, Expressens Thomas Mattsson, Fryshusets Johan Oljeqvist och Journalistförbundets Ulrica Widsell diskuterade granskande journalistik under ledning av Utgivarnas Jeanette Gustafsdotter.

Tisdag morgon bjöd AMF Pension på frukostseminarium där samtalet handlade om hur vi ska få förtroende för dagens pensionssystem och hur pengarna ska räcka till. I Malou von Siwers soffa satt bland andra AMF Pensions ganska nye vd Johan Sidenmark och författaren Katrine Kielos.

I publiken satt de flesta inom pensionsbranschen, enligt en i branschen mycket insatt person. Jag tror att någon nämnde att det fanns över 60 planerade seminarier i ämnet pension så det är helt klart ett hett ämne. För många finns det dock en oro för hur det ska bli med våra pensioner i framtiden. Ville man ta tjuren i hornen fanns Pensionsmyndigheten på plats nästan hela veckan för att erbjuda PR-konsulter och journalister (och andra!) en pensionsprognos med hjälp av en tillfällig teknisk lösning.

Försäkringskassan bjöd in till flera seminarier, det som passade min agenda bäst handlade om ”Fortsatt antikrångel – en enklare sjukförsäkringsprocess” och klart är att myndigheten driver flera spännande förändringsprojekt just nu som, om man får gissa, kommer att förbättra deras anseende i framtida opinionsmätningar.

Tillbaka till pensionen och ut på Teaterskeppet. Där presenterade KPA Pension boken ”Ta makten över din pension” som man finansierat och som ekonomijournalisten Annika Creutzer skrivit. Den handlar om tio fällor vi kvinnor ska undvika för att få bättre pension. Man hade även här bjudit in till paneldebatt och då både FI:s Gudrun Schyman och Kd:s Ebba Busch fanns på plats blev det liv i luckan och många skratt mitt i allt allvar.

Förutom pensioner var skolfrågan en fråga som engagerade många personer nere i Almedalen. Nästa år har vi val och redan nu märks det att politiska företrädare, fackliga organisationer men även många andra aktörer positionerar sig i denna viktiga fråga. Både Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund bjöd in till flera välfyllda seminarier. Ett av dessa handlade om vem som har makten över utbildningen och där Lärarnas Riksförbunds nye ordförande Bo Jansson diskuterade med bland andra Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholms stad. Ett annat handlade om att elevernas läsförståelse minskar – läget är akut.

Trafikverkets GD Gunnar Malm berättar om hur de har blivit en attraktiv arbetsgivare.

Trafikverkets GD Gunnar Malm berättar om arbetet med att bli en attraktiv arbetsgivare.

På onsdagsmorgonen presenterade fackförbundet ST en rapport om framtidsjobben inom staten. Förbundsordförande Britta Lejon debatterade med Ulf Bengtsson, GD på Arbetsgivarverket om hur staten ska bli en attraktiv arbetsgivare. Extra kul att några Cisionkunder lyftes fram som exempel på attraktiva arbetsgivare: Trafikverket och Riksbanken. Jobbfrågan var också en fråga som engagerade många redan nu inför kommande val, många fackförbund och arbetsgivarorganisationer, Arbetsförmedlingen med flera hade en rad intressanta seminarier med olika vinklingar i ämnet. TRR presenterade senare i veckan en nulägesbild av arbetsmarknaden för tjänstemän – vilka branscher anställer och hur ser företagens behov ut. Vill man ha jobb efter utbildning är civilingenjör ett mycket hett tips!

På onsdagseftermiddagen bjöd TU in till ett minst sagt välbesökt seminarium (jag stod utanför och lyssnade in!) med rubriken ”Ska pressavdelningarna sabotera journalistiken”. Frågan om hur relationen mellan medierna och myndigheternas pressavdelningar är var det många som ville veta mer om. Och kanske ännu mer nu efter då en av debattörerna faktiskt valde att lämna in handduken ganska direkt…

På torsdagen var det debatt-SM i en rad olika ämnen och frågor. På morgonen i Folksams regi – och temat var då naturligtvis pensioner. I finalen möttes Lars Ohly och Bo Könberg och de lockade oss till många skratt: ”jag säger inte att du har fel Bo Könberg, du har bara otur när du tänker”.

Ja, pensionerna, skolan och jobben. Så kan man sammanfatta min vistelse i Almedalen. Nästa år är det valår, frågan är vad man ska fokusera på då?

anna.westrin@cision.com'

About Anna Westrin

Författaren har inte skrivit något ännu.
Meanwhile lets just say that we are proud Anna Westrin contributed a whopping 100 entries.