Matbloggspriset. Förra veckan tog matbloggaren Karin Högberg emot Stora Matbloggspriset under Mitt Kök-mässan i Stockholm. Karin är förutom matbloggare på Trattoria även kokboksförfattare, fotograf och doktorand i Informatik med inriktning på sociala medier, marknadsföring och arbetsintegrerat lärande. Vi ställde några frågor till Karin kring hennes bloggande.

karin högberg

1. Du startade din blogg 2010 och har alltså varit igång i några år nu. Vad var det som gjorde att du bestämde dig för att starta en matblogg från första början?
Jag ville ta tillvara på den inspiration jag fick på mina resor i Italien och Frankrike och bloggen kom att fungera som en sorts digital kokbok där jag kunde bevara och dela mina recept. Sen har det bara rullat på och det är faktiskt lika kul nu som när jag började!

2. Idag är matbloggar hetare än någonsin, och den som vill finna inspiration kan göra det på en mängd olika bloggar. Var hittar du inspiration till din blogg och vad är det som gör den extra intressant för läsaren?
Mina resor och den maten jag äter där är den absolut största inspirationskällan. Jag älskar att resa och att testa nya smaker och kombinationer och att sedan testa hemma i köket. Jag tror att mina läsare gillar enkelheten i den mat jag lagar, mat behöver inte vara krånglig för att vara god. Sedan är ju min blogg bred, du hittar allt från vegetariska rätter, klassiska fiskrätter till glutenfria kakor och goda tårtor. Det finns lite av allt…

3. Sverige kokar av mat från olika länder. I vilket land hittar du dina favoriträtter?
Frankrike och Italien. Mina absoluta favoriter. Men på senare tiden har jag även kikat åt Mellanöstern och Vietnam, jag har aldrig rest i dessa regioner men maten är fantastisk!

4. Du är kokboksförfattare, fotograf och matbloggare, har du någonsin själv blivit sugen på att starta en karriär där du står i köket?
Nej faktiskt inte, jag älskar mitt jobb som doktorand och lärare på Högskolan Väst. Maten kommer alltid finnas i mitt liv, men inte som heltidsyrke.

5. Jag antar att du ofta blir sugen på de rätter du bloggar om. Vilken är den rätt som du helst bjuder din gäst på?
Just nu är det en grönkåls- och bulgursallad med granatäpple och tahinidressing, den passar till allt och gillas av de flesta. Annars blir det ofta fisk, stekt långa är en favorit!

6. Förutom en paradrätt antar jag att du även har någon maträtt som du aldrig skulle bjuda på? Kan du avslöja vilken i så fall?
Oj vad svårt, det skulle nog i så fall vara en rätt som är komplicerad och som jag gör för att imponera, det brukar aldrig bli bra…

7. Varje år dyker det upp nya mattrender som bloggare, författare, restauranger m.fl. följer. Vilken trend tycker du varit den hetaste under 2015, och vad kan vi förvänta oss bli populärt under 2016?
Den gröna trenden har ju varit väldigt tydlig under 2015 och jag tror att den hänger i under 2016 men att husmanskosten kommer att synas mer och mer (igen).

Bilder: Karin Högberg

About Ulrika Peyron

Jag jobbar som marknadschef för Cision i Skandinavien. Här på bloggen får du tips och inspiration kring saker som rör kommunikation, PR och Investor Relations. Du hittar också information om våra samarbeten, events och annat som händer hos oss på Cision.