Matbloggspriset. Under Mitt Kök-mässan i Stockholm delas matbloggspriser i olika kategorier ut varje år. Maria Strömberg Bååth, eller Mary som hon oftast kallas, tog hem utmärkelsen Bästa foto under årets mässa. Mary är matstylist och matfotograf och driver den populära matbloggen Made by Mary. Vi pratade med henne om hennes bloggande.

 1. Du startade din blogg 2011 och har alltså varit igång med bloggandet i flera år. Vad var det som gjorde att du bestämde dig för att starta en matblogg från första början?
  Jag startade bloggen som ett resultat av att jag ca 6 månader tidigare, som 32-åring, drabbats av en Stroke p.g.a ett missbildat blodkärl i hjärnan. Efter den något omskakande upplevelsen började jag ifrågasätta allt i mitt liv. Vart var jag på väg, var jag verkligen lycklig eller bara väldigt bekväm, vad gjorde jag egentligen med alla minuter, timmar, dagar och veckor i livet? Jag insåg väldigt snabbt att det jag älskade mest, när livet ställdes på sin spets, inte alls var det jag fyllde mina dagar med. Sådant jag älskade hade prioriterats bort och till och med glömts bort för annat oviktigt. Jag bestämde mig där och då att ta vara på min ”andra chans till livet” som jag fått. Något jag kände otroligt intensivt var min önskan att stå i köket och skapa, att fotografera och att komma närmare skogen, landet och lugnet. Att skapa och inspirera andra att ta mig tid till matlagning, för måltiden och att lägga ifrån sig telefonen och vara närvarande. Och ur detta föddes helt enkelt bloggen. En önskan om att följa mina drömmar och inspirera andra! 2012 sa jag upp mig från mitt jobb som Customer Delivery Manager och satsade 100% på bloggen och jobbet som matstylist/matfotograf.
 2. Fotografier på mat är något vi ser väldigt mycket av, inte minst på sociala medier så som Instagram. Vilken mat tycker du gör sig bäst på bild?
  Oj vilken svår fråga, det beror så mkt på styling och ljus. Som den nörd jag är tycker jag nog grönsaker, själva råvaran, är så otroligt vacker! Exempelvis en jordärtskocka i all sin enkelhet i vackert ljus är otroligt vackert och gör sig så bra på bild. Råvaran klarar liksom av att vara där på ett rustikt bord helt “ensam”, det behövs inget mer. Annars är det definitivt söta efterrätter och dekadenta bakverk, de säljer sig själva helt enkelt!
 3. Finns det någon mat du skulle totalvägra att fotografera? Vilken?
  Tja, jag skulle inte fotografera styckdetaljer eller liknande eftersom jag är vegetarian, men annars kan jag inte komma på något som jag inte skulle fotografera.Mary
 4. I Sverige älskar vi att hämta matinspiration från andra länder. I vilket land hittar du dina favoriträtter och varför just där?
  Jag älskar faktiskt det svenska köket, det låter kanske tråkigt men så är det. Jag lagar helst mat med rotfrukter, enkla rena smaker utan krusiduller. Jag har inget “favoritkök” förutom det svenska utan “lånar” lite här och där, när det passar sig. När jag lånar och hämtar inspiration är det oftast från det italienska eller franska.
 5. Varje år dyker nya mattrender upp. Vilken tycker du är den största mattrenden just nu och vad tror du vi kan förvänta oss att läsa och ser mer av under 2016?
  Jag tycker att man ser fortsättning på det vi sett nu under 2015, dvs en ökad medvetenhet kring vad vi stoppar i munnen och därmed i kroppen. Den gröna “trenden” håller i sig och vi ser allt fler restauranger, kockar, hotell och bloggare som lyfter upp vegetarisk matlagning!

 

Foto: Made by Mary

About Ulrika Peyron

Jag jobbar som marknadschef för Cision i Skandinavien. Här på bloggen får du tips och inspiration kring saker som rör kommunikation, PR och Investor Relations. Du hittar också information om våra samarbeten, events och annat som händer hos oss på Cision.