Nu har vi lanserat vår nya E-handelstjänst på CisionWire.se. Tjänsten som möjligör det för alla att enkelt och effektivt synliggöra sina nyheter och information till alla. Vi har försökt tillåta människor att skräddarsy pressmeddelanden efter behov. Med andra ord, vi låter användarna gå från att publicera och sökmotoroptimera information på Cision Wire gratis, till att skicka ut information till de viktigaste lokala nyhetsredaktionerna eller att direkt publicera information på 10 000-tals sajter med global täckning.

Hur kommer det sig då att tjänsten ser ut som den gör? I samtal med våra kunder, prospekts, samarbetspartners och duktiga kommunikatörer har vi kommit fram till att det inte finns något grundrecept. Egentligen var det tre saker som utkristalliserade sig i dessa samtal.

1. Traditonella medier eller sociala medier?

De flesta av de vi talade med förstod inte frågan. Handlar det inte om både två? Eller ibland är det den ena man vill nå ibland är det den andra men framförallt börjar de två att integreras tydligare. Många av våra nischade konkurrenter förespråkar det ena eller det andra.

Det händer att vi får höra från konkurrenter att traditionella medier är ”döda” eller inte längre spelar någon roll. Detta var ingenting som hade någon stark förankring bland de vi talade med.

Jag har också fått höra att synlighet på nätet är ”totalt ointressant” och att ”sociala medier” är en hype. Denna inställning är inte vanlig men jag stöter på den lite då och då. Denna hypotes stämde inte heller överens med den bild vi fick hos de vi talade med.

Istället så handlade det om att använda rätt kanaler vid rätt tillfälle och med rätt information i rätt format. Det ultimata var ju naturligtvis att få de två olika förhållningsätten att samverka och på så sätt förstärka budskapet.

2. Push eller Pull

Någonting annat vi talade med både kunder men även journalister och sociala medieskribenter och bloggare om var push eller pull distrubution av nyheter. Här kom också fram att bägge metoderna hade sina fördelar respektive nackdelar men att bägge målgrupper faktiskt gärna såg en kombination av de två logikerna. Detta var något förvånande då vår utgångspunkt var att kanske journalister och bloggare var rätt trötta på pushade pressmedelanden. Det som dock sades var att rätt använt, har skickade pressmedelanden en viktig roll att spela. Se min tidigare post om detta.

3. Lokalt och Globalt

De flesta av dem vi talade med har tydligt fokus i sitt arbete/skrivande. Antingen jobbade man lokalt eller så jobbade man regionalt, internationellt eller globalt (t.ex. Nordiskt, 13 key markets eller jordens alla mobilanvändare). Däremot kom det fram att ibland hade även någon som jobbade lokalt en nyhet med global målgrupp eller potential. Ännu mer vanligt var det att någon som jobbade över flera länder hade ett behov att special utforma information för en specifik marknad eller målgrupp. Med andra ord så skiftade behoven även här.

Gratis och prisvärt?

Gratis är gott, men ibland när man har en riktigt bra nyhet så vill man elda på lite mer. Ge nyheten den största möjliga chansen att nå sina potentiella intressenter. Ibland har man en nyhet som det räcker med att man gratis synliggör på nätet. Ibland vill man faktiskt att redaktioner, tidningarnas telegrambyrå eller de stora internationella nätverken ska uppmärksamma och då kan man spendera lite mer pengar.

Slutsats

Med dessa skiftande behov, från samma användare men vid olika tidpunkter, hur bygger man den perfekta tjänsten? Vårt sätt att lösa det på är att vi byggt den absolut mest flexibla lösning på marknaden. Detta innebär att man som användare kan skräddarsy pressmedelanden med en aldrig tidigare skådad frihet. Då vi försöker att utveckla våra tjänster tillsamans med våra användare är det nu upp till användarna att berätta för oss vad vi ska fokusera på att utveckla framöver.

Vi vet att det idag finns nischade sajter runt om i världen som har en funktionalitet som Cision Wire idag inte har. Vi kommer att lägga till nya kanaler, funktioner och språk framöver. Låter det svårt? Det är det. Har vi lyckats i vårt första steg? Gå in och kolla Cisionwire.se och hör av dig!

UPPDATERING

Här kan du läsa vårt pressmeddelande om tjänsten

alexander.mason@cision.com'

About Alexander Mason

Jag är Cisions sälj- och marknadsdirektör i Skandinavien. Med mer än tio års erfarenhet av Cision och PR-branschen har jag hunnit med det mesta. Jag har bland annat jobbat tre år i London som chef för Cisions analysverksamhet. De senaste fem åren har jag jobbat med att utveckla nya tjänster för Cision i Norden.