Skillnaden i rapporteringen om fartygsolyckan med det italienska kryssningsfartyget Costa Concordia och migranter som drunknar på sin väg till Europa, visar hur medierna tänker i sin nyhetsvärdering. Lyxkryssande turister är värda stora rubriker och många artiklar medan drunknade migranter från Nordafrika knappt får en notis. Det visar en mediemätning som vi på Cision gjorde på uppdrag av Sveriges Radios program Medierna i P1.

Under 2011 dog 1500 flyktingar i samband med att de försökte ta sig till Europa från Nordafrika och Asien, enligt en rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR. Många drunknade i Medelhavet, samma hav där olyckan med lyxkryssaren Costa Concordia skördade 32 förmodade dödsoffer.

Så hur rapporterade svenska medier om lyxkryssaren som gick på grund respektive den pågående tragedin där familjer som söker ett lyckligare liv i Europa drunknar på vägen?

  • Antalet artiklar under januari om Costa Concordias grundstötning var 2691.
  • Antalet artiklar under januari om flyktingar som förolyckas i Medelhavet var 32.

Vill man vara drastisk med statistiken och sätta antalet artiklar i proportion till antalet döda kan man konstatera att en död europé är värd 84 artiklar medan en död migrant är värd 0,02 artiklar. Det innebär att svenska medier i sin nyhetsvärdering värderar en icke-europé till drygt 0,2 promille av en europé. Eller att det går nära 4000 icke-européer på en europé.

Att nyheter värderas olika beroende på den här typen av kulturell närhet är en ständig diskussion i journalistkåren. Är det rätt att olyckor där européer är inblandade får större uppmärksamhet i svenska medier än olyckor där icke-européer drabbas?

alexander.mason@cision.com'

About Alexander Mason

Jag är Cisions sälj- och marknadsdirektör i Skandinavien. Med mer än tio års erfarenhet av Cision och PR-branschen har jag hunnit med det mesta. Jag har bland annat jobbat tre år i London som chef för Cisions analysverksamhet. De senaste fem åren har jag jobbat med att utveckla nya tjänster för Cision i Norden.