Att skriva och producera innehåll för olika kommunikationskanaler är som bekant en stor och resurskrävande utmaning för många. Ibland kan det behövas lite strategier för att få upp skrivartempot och bli mer produktiv.  Här kommer några tips som kan underlätta ditt skrivande.  

Den tysk-amerikanske storytellern och digitala konsulten Mars Dorian berättar i ett blogginlägg hur han gick från att producera några 100 ord om dagen till att skriva 3000- 6000 ord per dag. Han menar att skrivandet inte är en talang, utan att det snarare handlar om att träna, träna och träna. Det var det han gjorde och idag är det skrivandet han tjänar de största pengarna på. Här summerar vi några av hans tips.

  1. Använd den kraft som ligger i uttrycket “Kaizen”
    “Kaizen” är japanska och betyder ungefär att man gör små kontinuerliga förbättringar istället för att förändra något radikalt från grunden. I sammanhanget innbär det alltså att man ska sätta upp små mål för skrivandet och göra det till en vana att producera en viss mängd ord per dag. Hemligheten ligger i vanan och i kontinuiteten och att bygga på efter hand. Istället för att rida på plötsliga infall av “flow” där man producerar en massa text ena dagen och därefter inte hittar “flow” på flera dagar, är det bättre att börja med låga mål och skapa en vana. Börja lågt, sätt upp ett mål på kanske 200-400 ord per dag och bygg inte på förrän du gjort det till en vana att producera den mängden ord varje dag.
  2. Ha en bas att falla tillbaka på för att undvika lathet
    För att inte slöa till och tappa kontinuiteten i ditt skrivande är det viktigt att du har en bas att falla tillbaka på. Det är därför du ska skapa en ordentlig skrivarvana. Mars Dorian drar en parallel till det militära, där du måste vara så skicklig och trygg i dina baskunskaper att du kan falla tillbaka på dem om du exempelvis är skadeskjuten och inte på topp. Detsamma gäller för innehållsskapande, menar han. När du är trött, saknar inspiration eller helt enkelt inte pallar skriva och hellre vill göra något annat, ska du kunna skriva ändå och producera din basnivå. Det är då din autopilot ska kicka in, och den har du skapat genom vanan.
  3. Gör ditt skrivande till en spelupplevelse
    Att mäta dina dagliga skrivarframsteg kan göra dig lycklig. Som tur är finns det program som kan mäta dina framsteg och visa hur du ligger till i förhållande till dina egna uppsatta mål. Gör du skrivandet till en lek blir det både roligare och lättare att producera den mängd text du själv bestämt att du vill göra per dag, menar Mars.

Några andra skrivartips à la Mars Dorian:

1:ans regel 
1 sida- 1 “call-to-action”
1 blogginlägg – 1 lärdom att ge
1 textavsnitt – 1 budskap
1 mening – 1 idé

AIDA
Använd AIDA- principen när du skiver marknadsmaterial; Attention, Interest, Desire, Action

Gör innehållet läsbart
Vill du nå en bred massa med ditt skrivande ska du sänka nivån på dina ord. Krångla inte till det. 

Använd aktiva satser istället för passiva
Språket blir mer levande och det blir lättare att läsa en text som använder aktiva satser än passiva. Skriv till exempel “Imorgon lanserar XX en ny produkt”, istället för “Imorgon lanseras en ny produkt av XX”.

Självklart finns miljontals skrivartips att ta till sig. Det här var bara några.

 

Källa: How to write 3000 words per day when you don’t feel like it

 

 

 

 

About Ulrika Peyron

Jag jobbar som marknadschef för Cision i Skandinavien. Här på bloggen får du tips och inspiration kring saker som rör kommunikation, PR och Investor Relations. Du hittar också information om våra samarbeten, events och annat som händer hos oss på Cision.