När jättar som Facebook eller Google gör ändringar i sina algoritmer sitter hela världen på spänn. 2015 introducerade Facebook bland annat ”Instant articles” och satsade mer på rörlig bild. Vad kommer den sociala giganten att ställa till med under det kommande året? Här får du 10 saker.

Under 2016 kommer Facebook att satsa på en ännu mera integrerad plattform där man som användare ska kunna göra det mesta. Här kommer 10 funktioner du som kommunikatör vill hålla koll på:

1. Facebook Live Video
Facebook vill under 2016 bli den plattform man vänder sig till för att livestreama video. Meerkat och Periscope, som idag är de två stora livestreamingsapparna, har förhållandevis få användare och Facebook tror sig därför kunna ta över. Det ska inte behövas någon extra app för att använda tjänsten – den finns integrerad i Facebookappen.

Lär dig mer om livestreaming av video (på engelska).

2. Facebook Professional Services
Facebook vill vara en motor för rekommendationer och utmanar Yelp. Man ska helt enkelt kunna göra en sökning efter exempelvis ”Sushirestauranger i Malmö” och få upp kontaktuppgifter och recensioner.

3. Facebook på jobbet
Facebook at Work är Facebooks lösning för företag. För internkommunikatörer innebär det att de kan komma att interagera med anställda i ett slutet Facebookekosystem inom kort.

4. Förbättrad sökfunktion
Under året kommer Facebook att utmana andra sökmotorer som Google.

5. Uber integreras i Facebook
Taxitjänsten Uber integreras i Facebook messenger och användare kommer på så vis kunna beställa bilar direkt via Facebooks chattfunktion.

6. Shoppa direkt i Facebook
I juli förra året lanserade Facebook funktionen att lägga till en en köpa-knapp direkt på en företagssida. Denna satsning ska tydligen varit mindre lyckad under 2015 men Facebook fortsätter att tro på idén om integrerad e-handel under 2016.

7. Instant articles
Instant articles lanserades redan under 2015 för iOS och erbjuds nyligen för Android. Satsningarna fortsätter under 2016.

8. Event
Facebooks eventfunktion har funnits rätt länge, men har sällan varit till belåtenhet. Nu kommer en bättre variant där event managers och andra kommer kunna göra följande på ett mer användarvänligt sätt:

  • Söka efter inbjudningar
  • Tacka ja eller nej till inbjudningar (offentliga och privata)
  • Bokmärka
  • Hantera RSVPS
  • Hantera scheman
  • Hantera kalendern
  • Hantera biljettköp
  • Hantera incheckningar
  • Hantera foton

 9. Crowdfunding för ideella organisationer
Med hjälp av ”donate”-knappen kommer ideella organisationer att kunna arbeta mer effektivt med fundraising.

10. Facebook satsar på musik
Facebook gick nyligen ut med att lanserar ”Music stories” som ska ge användarna möjligheten att få 30-sekunder långa smakprov på musik från Spotify, Apple Music, Deezer, NPR och andra källor. Funktionen är för närvarande bara tillgänglig för iOS men kommer att dyka upp i desktop-version inom kort.

Det tycks hända mycket på Facebook under 2016. De här 10 punkterna är något kommunikatörer bör hålla ett öga på. När de olika funktionerna kommer finnas tillgängliga för den svenska marknaden är inte klart, då informationen är hämtad från en amerikansk kontext.

Källa: Cision US

About Ulrika Peyron

Jag jobbar som marknadschef för Cision i Skandinavien. Här på bloggen får du tips och inspiration kring saker som rör kommunikation, PR och Investor Relations. Du hittar också information om våra samarbeten, events och annat som händer hos oss på Cision.