Hur får du ut mesta möjliga av dina följare på Facebook? Video har varit ett utmärkt sätt att interagera med följarna ett bra tag då formatet är enkelt att ta till sig, men hur gör man schyssta videoannonser på Facebook? Socialmediatoday.com berättar hur i ett blogginlägg. 

 1. Skräddarsy efter följarnas preferenser
  Istället för att tänka brett, tänk nischat. Ditt innehåll behöver inte fungera för en bred publik om du hittar rätt del av din publik. Nischat videoinnehåll som riktar sig mot en smalare publik får fler klick, likes och delningar. De får även fler kommentarer som i slutändan leder besökaren till din hemsida. Gör en video om en av dina produkter istället för att berätta generellt om ditt företag. Vet du inte vilken din Facebookpublik är? Ta hjälp av funktionen Facebook Audience Insights för att ta reda på ålder, livsstil, kön etc.
 2. Fånga publikens intresse snabbt
  Bra videos fångar tittarens intresse på studs. Du har bara fem sekunder på dig att fånga tittarens intresse om du vill att de ska titta ända till slutet. Se till att du använder dig av innehåll som är så fängslande att tittaren inte kan slita sig. Det hänger på början. Dessutom måste du ha i åtanke att Facebookvideos är ljudlösa tills tittaren klickar på dem. Det innebär att du måste använda dig av starka visuella element för att tittaren ska stanna.
 3. Gör reklam som inte känns som reklam
  Facebook är en social plattform dit besökarna tar sig för att se vad vänner och bekanta har för sig. Att köpa grejer är inte det primära syftet med ett besök, därför måste du vara diskret med din annonsering. Jobba med humor eller insiktsfull information.
 4. Bra budskap paketerat i en kort video
  Du kanske själv gillar långa videos men det gör inte din publik. Håll dig kortfattad för att fånga tittarna, annars skrollar de vidare. Det finns en gyllene regel som är att videos inte ska vara längre än 30 sekunder för att vara effektiva. Om din video verkligen är rolig eller något extra kan du gå så långt som att ha två minuter. Men var restriktiv och självkritisk.
 5. Gör olika videos till olika målgrupper
  Du kan inte visa samma video för en potentiell kund som till en trogen kund sedan många år. Standardisera inte dina videos, utan anpassa dem efter din publik. När du riktar dig till potentiellt nya kunder behöver du videos som bygger förtroende för ditt varumärke och som genererar intresse för dina produkter och tjänster.
 6. Testa dina videos
  Gör inte en video som du visar tills den är totalt uttjatad. Det är mycket bättre att göra två versioner av varje video som du sedan testar separat på din publik för att se vilken som går hem och engagerar mest.
 7. Kombinera musik, röst och visuellt innehåll
  När du gör videos för Facebook behöver du tänka på hur du vill paketera ditt budskap. Eftersom videos är ljudlösa och slutar spela när besökarna skrollar vidare i flödet av innehåll måste du få din publik att klicka på ljudknappen så att de tar del av de första sekunderna. När de väl hör ljudet, måste du få dem att vilja stanna.

 

Källa: 7 Brilliant Tips on Making Effective Video Ads,  Socialmediatoday.com

Mer om ämnet
Läs mer om video och sociala medier I vårt tipsheet som du kan ladda ner här.

Lyssna på avsnittet av Passion för kommunikation, där Nils Ringmar från Djurdansen pratar video i sociala medier. Klicka här. 

About Ulrika Peyron

Jag jobbar som marknadschef för Cision i Skandinavien. Här på bloggen får du tips och inspiration kring saker som rör kommunikation, PR och Investor Relations. Du hittar också information om våra samarbeten, events och annat som händer hos oss på Cision.