När man pratar om rörlig bild förs kanske tankarna främst till video, men ett annat rörligt format som också är uppskattat är den animerade GIF:en. Att kommunicera med GIF:ar är både roligt och effektivt eftersom det förmedlar en känsla i ett komprimerat format. 

På sidor som exempelvis Reactiongifs.com eller Giphy.com kan du hitta färdiga GIF:ar att använda, men hur gör du om du vill göra en egen GIF? Det finns sidor även för det. Några exempel är IMGflip, Makeagif eller Gifmaker, men om man känner sig hemma i Photoshop är det kanske enklaste sättet är att använda videomakern där.

Gör såhär:

 1. Välj vilka bilder du vill göra en GIF av. Öppna dem sedan i Photoshop.
 2. Gå till Window > Timeline och när du fått upp tidslinjen i nederkanten väljer ser du en ruta där det står Create video timeline. I dropdown-menyn väljer du Create frame animation. Tryck på det lilla pappret (inringat i gult) för att lägga till fler frames. 
  timeline1
 3. Jobba med dina lager i högerkanten och med framesen i tidslinjen för att få rätt ordning på dina bilder. Var noggrann med att välja rätt frame när du arbetar med dina olika lager, eftersom Photoshop bara ändrar i den frame som är markerad.
 4. Under varje bild i tidslinjen kan du välja hur lång tid du vill att varje bild i GIF:en ska visas (grön markering nedan). I tidslinjens menypanel väljer du också hur många gånger du vill att GIF:en ska visas. Väljer du Forever (i rosa nedan) kommer GIF:en att visas om och om igen i oändlighet.
  timeline2
 5. När du har lagt till dina bilder i ramarna och angett hur lång tid du vill att varje bild ska visas får du upp en tidslinje som ser ut något i stil med det här:
  Timeline3
 6. När du är nöjd med din GIF går du till File > Export > Save for web och väljer att spara i GIF. Har du många färger i bilderna är det GIF 128 som är bäst.
 7. Tada! Färdigt!

Här är en GIF vi gjorde efter minglet inför Spinngalan 2015. Den ligger på vårt Instagramkonto.

Spinnmingel

Vill du lära dig mer om bilder? Kolla in våra inlägg om bildformat och bildstorlekar.

Trevlig fredag!

Tags: ,

About Ulrika Peyron

Jag jobbar som marknadschef för Cision i Skandinavien. Här på bloggen får du tips och inspiration kring saker som rör kommunikation, PR och Investor Relations. Du hittar också information om våra samarbeten, events och annat som händer hos oss på Cision.