Vi älskar bilder! Och det hör till varje kommunikatörs arbetsuppgift att förmedla budskap med hjälp av bilder. Har du koll på vilket bildformat du ska använda till vad?

Tyvärr finns ingen universell quick-fix för vilken bild du kan använda. Alla bildformat är ju inte gjorda på samma sätt och har inte samma användningsområde. Websitehub.com har gjort en snygg infograf över de olika bildformaten . Låt oss reda ut begreppen.

BILFORMAT:

JPEG – Till webben!

Förmodligen det mest webbvänliga format som finns. JPEG är super när du behöver hålla nere bildstorleken, som när du laddar upp online. Om det känns OK att kompromissa lite med bildkvalitén – använd JPEG!

GIF – Till webb/animerat/clip art!
Av JPEG, GIF och PNG är GIF det sämsta alternativet för webben. Det som är bra är att filerna är små och laddas upp snabbt. Om du vill använda animerade effekter ska du ta GIF. Också ett bra format för clip art.

TIFF – Till print! TIFF är det enda valet när bilder ska printas. Formatets kapacitet att läsa färgerna CMYK och YcbCr samt dess möjlighet att lagra högupplöst gör att det är det enda valet för designers, fotografer och publicister.

PNG – Till webben/loggor och vektorgrafik! PNG är jättebra för webben. Om du vill hålla bildstorleken nere men behålla kvalitén på bilden, så är PNG för dig. Dessutom är PNG transparent som gör det bra när du vill göra loggor t.ex.

BMP – Till print! BMP-filer är stora och inte komprimerade, men de är rika på färg, har bra kvalité och är kompatibla med Windows.

Vilken bildstorlek ska du använda till vilka sociala medier?

Källa: Makeawebsitehub.com  (se infografen här)

About Ulrika Peyron

Jag jobbar som marknadschef för Cision i Skandinavien. Här på bloggen får du tips och inspiration kring saker som rör kommunikation, PR och Investor Relations. Du hittar också information om våra samarbeten, events och annat som händer hos oss på Cision.