Att företag applicerar sina budskap på offentliga personer är inget nytt, kändisar har medverkat i reklamfilmer, politiska kampanjer och företagsevent sedan länge. Anledningen till att influencers har blivit ett så omåttligt populärt begrepp bland kommunikatörer är digitaliseringen som har givit offentliga människor egna plattformar att utgå ifrån. Egna plattformar innebär naturligtvis egna publiker, något som lockar till sig företag. Problematik uppkommer då det blir svårt för läsaren att skilja på vad som är samarbeten och vad som är egna åsikter. Detta har fått regeringen att agera; en utredning om reklam i sociala medier har tillsatts och trenden är tydlig – influencers har blivit levande massmedier.

Fenomenet bloggare har varit aktuellt det senaste decenniet och bloggarna har genom åren fått agera försökskaniner åt reklamare och kommunikatörer. När det framkom att dessa bloggare hade en massa följare var annonsörer inte sena på att utnyttja detta genom att skicka över gratisprodukter för att få gratis publicitet genom en ny form av förtjänad media. Eftersom internet i allmänhet och bloggandet i synnerhet då var ett nytt fenomen fungerade det till en början, bloggare skrev gladeligen om produkter de fick hem helt gratis och företagen gnuggade händerna.

Idag har influerare dels utökat sig från bloggar till Youtube, Instagram, podcaster med mera men de har framför allt insett sitt värde och den makt de besitter genom sina kanaler. Detta innebär naturligtvis även ökade krav att leva upp till, något som har fött nya agenturer, specialiserade på att matcha ihop rätt varumärke med rätt profil. Detta händer även på etablerade mediebolag såsom Bonniers och MTG där agenturer för influencers har inrättats. Syftet är att agera filter mellan influencers och en byrå eller annonsör, ett filter som ser till att villkoren är korrekta och att influencern får en så bra deal som möjligt.

En influencer är per definition någon som influerar men det är likväl ett paraplybegrepp där flera underkategorier samsas. Man kan schablonmässigt dela upp influencers i två olika läger; kändisar och publicister. Medan kändisen har en mer traditionell offentlig roll med en stor fanbase som snarare idoliserar och ikoniserar personen i fråga arbetar publicisten mer interaktivt med sina följare, något som skapar en mer hängiven följarskara över tid. Dessa är också mer benägna att agera vid uppmaningar från publicisten.

Viktigt att tänka på när man som företagare ska välja en samarbetspartner är att influencern går i linje med företagets:

  • Varumärke
  • Syfte
  • Budget

Nya modeller för influencerhantering

Sveriges Kommunikationsbyråer har startat projektet Influencerconduct, ett projekt som går ut på att utveckla modeller och riktlinjer för byråerna vid hantering av influencers. Att rekommendera detta som en kommunikationskanal ska vara ett lika naturligt förslag som att rekommendera kommunikation via traditionella medier. Bland dessa riktlinjer ingår uppmaningar om att influencers är en lika viktig kanal att föreslå som traditionella medier. Byrån skall ta fram brief där det står tydligt vad man vill uppnå, vilka kärnvärden som ska kommuniceras och så vidare. Efter det måste influencern få utrymme att skapa kreativt innehåll själv för att det ska få en personlig touch.

Som medlem i Sveriges Kommunikationsbyråer tillkommer ett krav, man måste ha minst en ARU (Auktoriserad Reklamutgivare) som är insatt i reklamjuridik. Dennes roll är att kontrollera att influencerns inlägg håller sig inom marknadsföringslagen, bland annat genom att tydligt annonsmärka inlägg i sociala medier.

Källa: Sveriges Marknadsförbunds månadstidning Trender & Tendenser, november 2016

About Oskar Larsson

Arbetar som Digital redaktör på Cision Scandinavia och ansvarar för mycket av innehållsproduktionen här på bloggen.
Du kan nå mig på: oskar.larsson@cision.com