Filmindustrin har Oscarsgalan och influencers i sociala medier har Guldtuben – snart är det dags för årets gala. Passion för kommunikation riktar i detta avsnitt fokus på hur influencer-Sverige mår och därför har vi bjudit in två fullblodsproffs som dessutom har suttit med i årets jury för Guldtuben. Gästar gör Emma Blom för Social Industries och Karin Winther från Winther Wonderland.

Utöver Guldtuben-fokus kretsar podden till stora delar kring hur varumärken bör tänka vid influencersamarbeten, vikten av rätt mätning och vad kommunikatörer kan lära av dessa duktiga mediekreatörer.

Ur innehållet

Poddavsnittet “Guldtuben och influencers som mediekreatörer” handlar i stora drag om:

  • Galans utveckling i takt med influencer-Sverige
  • Vikten av mätning för lyckade samarbeten
  • Do’s and don’ts med influencer marketing
  • Vad varumärken kan lära sig av influencers
  • Trender att hålla koll på framöver

Guldtubens utveckling tillsammans med branschen

Guldtuben är en stor gala som prisar Sveriges bästa kreatörer på digitala plattformar. Med andra ord är det ett innehållspris som förut endast fokuserade på Youtube som plattform men som från och med i år breddar fokus till att hylla innehåll på alla sociala plattformar.

För första gången sänds galan via linjär TV på SVT och, trots att Cisions Alexander Mason själv medger att han inte kommer att titta, förklarar gästerna att det är viktigt att titta trots att man inte tillhör målgruppen eftersom man får upp blicken på hur stort och engagerande detta verkligen är.

På ett sätt har galans utveckling varit synonymt med influencerbranschen, berättar Karin Winther. Samtidigt är det synonymt såtillvida att kreatörer många gånger väljer bort en plattform som Youtube eftersom de känner att det inte passar ens uttryck. Allteftersom influencerbranschen har växt är de numera väldigt mycket som händer på väldigt många plattformar.

Är influencerbranschen en mogen bransch?

Emma Blom upplever att influencerbranschen är mogen på så sätt att den är mogen för kreatörerna som verkar i branschen. Däremot är den inte särskilt mogen för köparna av innehållet. Det som fortfarande hänger efter är en rimlig mätning och en prissättning som saknar transparens och kräver ersättning utan att veta vad man får tillbaka.

Samtidigt är det otroligt utbrett att använda influencers och bevisligen får företag resultat baserat på det. Om man inte redan har hittat sin form däremot, då är det ett väldigt enkelt sätt att stoppa pengar i ett stort svart hål där det ibland blir jättebra men för många blir det inte det, till ett högt pris.

Do’s and don’ts gällande influencer marketing

Do’s:

  1. Bestäm vad man vill få ut av samarbetet och hitta gemensamma mätpunkter och krav tillsammans med influencern/agenten för att förtydliga varför man gör samarbetet.
  2. Gå inte efter devisen störst=bäst. Välj istället den där det finns en överlappning i värderingar och perspektiv. Om den personen gillar det du gör blir det naturligtvis bättre. En rekommendation av något fungerar inte om det inte känns genuint, något man känner rätt tydligt.

Don’ts:

  1. Att bli kontaktad av ett företag som vill att man ska göra content tillsammans men där betalningen är en presentlåda av produkter från det bolaget. Det är ett stort irritationsmoment för någon som, i alla fall i början, har ett heltidsjobb som de ska leva på och gör detta på fritiden. Alternativt är detta deras heltidsjobb och då blir det väldigt förnedrande med någon som vill ge lite produkter i betalning.
  2. Ett fel många gör är att mäta detta på en för liten satsning där de exempelvis köper två instagramposter, mäter av det och drar snabbt slutsatsen att det inte fungerar för dem. Det krävs kontinuitet och långsiktighet i flera olika kanaler. Även här tas Kry upp som exempel, de höll på i flera månader i de flesta stora poddarna samt deras stora sociala medie-kanaler. Det är först därefter man kan mäta om något har fungerat eller inte, menar Emma.

"Tänk om man satte upp en utomhusannons på en busshållplats och kollade hur det gick. Det är precis samma sak."

Vad kan kommunikatörer lära av dessa duktiga mediekretörer?

Detta är enormt bra inspiration för kommunikatörer, menar Karin. Den stora skillnaden är att, när man jämför varumärken med en influencer, en influencer är en människa av kött och blod som står bakom allting. Detta limmar otroligt väl med vad vi människor gillar på sociala medier, vi gillar det personliga, möjligheten att knyta an samt det som känns genuint och äkta. Det kan vara svårt för ett varumärke som inte har en person i centrum att copy paste:a. Däremot är det jätteviktig research att göra för att förstå den målgrupp och publik man har genom att titta på vilken typ av innehåll de gillar, varför de gillar det och hur vi kan låta vår kommunikation fylla en funktion för de som vi vill prata med.

Emma förklarar en tydlig skillnad mellan varumärken och influencers. Det influncers har är ett löpande intresse för vad de gör. Det är relevant för Angelica Blick att lägga ut en bild där hon står på en strand men det är inte relevant för ett varumärke med en tjej på en strand per definition. Eftersom man har en relation till influencers som varumärken inte har och det är farligt att stirra sig blind på enskilt content.

Trender inom influencer marketing

Det vi ser som är mest trendigt är att, eftersom sociala medier förevigt har förändrat våra mediebeteenden, det påverkar allt vi gör. Det påverkar inte bara att vi inte tittar på TV utan de som tittar på TV tittar på ett annat sätt. Ett medium gör ofta inte att ett annat medium dör men det förändrar hur vi konsumerar det.

Från att sociala medier har varit något man har gjort vid sidan av är nu allt integrerat ihop. Vi har återgått till ruta ett där en hälsosam mediemix är det som gäller. Sociala medier och influencer kommer att hamna i samma bäck där det redan nu simmar både torsk och forell, förklarar Emma Blom.

 


 

 

 

Avsnitt 47– “Guldtuben och influencers som mediekreatörer”

Avsnittet är ca 35 minuter långt

 

Om Passion för kommunikation

I Cisions podcast Passion för kommunikation bjuder vi i varje avsnitt in en specifik gäst som är specialist inom sitt område. Det bjuds på tips, trendspaningar och intressanta samtal. I varje avsnitt är Alexander Mason, Kommersiell chef på Cision Skandinavien och Åsa Melin Mandre, PR-konsult på Greenhill Relations med i studion. Gemensamt för alla gäster, Alex och Åsa är att de alla delar en passion för kommunikation.

 

             FLER AVSNITT AV PASSION FÖR KOMMUNIKATION
Lämna en recension