I avsnitt 19 får poddstudion besök av Markus Nilsson, biljett- och evenemangsansvarig för Hammarby Fotboll. Tillsammans med Alexander Mason och Åsa Melin Mandre, talas det i studion om att driva försäljning och hur Hammarby lyckats med bedriften att slå ett 56 års gammalt publikrekord för Allsvenskan. Hur lyckas egentligen Hammarby att tillsammans med sina supporterorganisationer fylla läktarna inför varje match? Det diskuteras även kring smart digital kommunikation, relationen med supportrarna och hur de samarbetar tillsammans samt hur viktigt det är att vara en bra lyssnare.

Markus Nilsson beskriver det som Hammarby Fotboll har gjort unikt och annorlunda än hur andra klubbar agerar. Majoriteten av klubbarna har en viss kommunikation med supportrarna men Hammarbys hela kommunikation är integrerad med det supportrarna gör. Med hemsidan som nav för att producera engagerande innehåll är det till stor del supportrar och ambassadörer som driver på och ser till att sälja biljetter. Detta ligger till grund för det publikrekord med högsta genomsnittliga publiksnitt över en säsong som nyligen slogs av Hammarby Fotboll.

Vilka som kommer för att se Hammarby spela fotboll är en annan angelägen fråga när biljetter skall säljas. Markus berättar om deras strategier när det kommer till satsningar, dels  för att behålla sina lojala fans men för att identifiera nya målgrupper och hur man ska nå dem. Vidare diskuterar trion vikten av strategisk transparens för att vara trovärdig gentemot sina ambassadörer.

Ur innehållet

Poddavsnittet “Så slog Hammarby Fotboll rekord i biljettförsäljning” handlar i stora drag om:

  • Samspelet mellan klubben och fansen
  • Smart digital kommunikation för att sälja biljetter
  • Kampanjen #fullsatt
  • Strategier gällande målgrupper

Supportrar som influencers

Markus berättar om hur de använder hemsidan som nav för bra, engagerande innehåll men att det är supportrarna som driver diskussionen om Hammarby online. Nyckeln till det hela, menar Nilsson, är att sätta sig ned med supportrarna och lyssna för att höra vad klubben gör bra och dåligt.

"Vi är bra på att lyssna, det är återkommande i allting."

Genom att få supportrarna att känna att de själva kan vara med och påverka klubben får de ett större incitament att driva på biljettförsäljningen och själva marknadsföra klubbens matcher.

Hemsidan är navet, kommunikationen utgår därifrån

Det drivande i att hålla liv och intresse för supportrarna är webbplatsen där de producerar redaktionell innehåll i olika format. De har bland annat arbetat med “Biljettbarometern” där de rapporterar om hur många biljetter som är sålda och hur många som finns kvar att sälja. Dessa siffror är mätbara och är enkla att kommunicera kring: “Tillsammans fyller vi stadion”.

Supportrarnas kampanj

På initiativ från en sammansättning av 8-10 Hammarbysupportrar med olika kompetenser inom kommunikation, PR och försäljning genomfördes under sommaren 2014 kampanjen #fullsatt. Markus berättar om hur kampanjen gick till, varför den lyckades och hur supporterorganisationerna involverades i kommunikationen.

Strategi för att skapa fler Hammarbyare

En träningsmatch mot en av Irans stora klubbar ingår i en strategi att attrahera nya målgrupper till arenan. Genom eftersökningar såg klubben att många med utländsk bakgrund är fotbollsintresserade men inte följer något lag i Sverige. Som en del i publikrektryteringsstrategin för att värva nya hammarbyare arbetas det för att få nya besökare att hitta till arenan och vaggas in i atmosfären.


 

 


Avsnitt 19 – “Så slog Hammarby Fotboll rekord i biljettförsäljning”

Avsnittet är cirka 41 minuter långt.

Om Passion för kommunikation

I Cisions podcast Passion för kommunikation bjuder vi i varje avsnitt in en specifik gäst som är specialist inom sitt område. Det bjuds på tips, trendspaningar och intressanta samtal. I varje avsnitt är Alexander Mason, Kommersiell chef på Cision Skandinavien och Åsa Melin Mandre, PR-konsult på Greenhill Relations med i studion. Gemensamt för alla gäster, Alex och Åsa är att de alla delar passionen för kommunikation.


FLER AVSNITT AV PASSION FÖR KOMMUNIKATION.