3 tips om hur du fångar läsarnas intresse på webben

Vill du fånga läsarnas intresse på webben? Charlotta Munter, pr-konsult och ansvarig för Westanders kurs Skriv för webben, ger sina tre bästa webbtips.

– Webben är ofta den viktigaste plattformen för företags och organisationers kommunikation. Men webben ställer också särskilda krav på den som skriver. Om läsarna inte hittar något av intresse inom några sekunder är risken stor att de surfar vidare, berättar Charlotta Munter, och ger tre tips för att fånga läsarnas intresse på webben:

BÖRJA MED DET VIKTIGASTE
Börja med slutsatserna, resultatet eller annat som är det viktigaste – för läsaren. Om du börjar med bakgrunden är risken stor att läsaren inte förstår att din text är relevant och slutar att läsa. Risken är alltså inte att du ger bort för mycket, utan att ingen läser det du skriver.

STRYK ALLT ÖVERFLÖDIGT
De flesta texter på webben tjänar på att kortas ner. Självklart finns det tillfällen då det passar med längre, resonerande texter, men tänk på att läsarna ofta är otåliga. Då servar du dem genom att gå så rakt på sak som möjligt. Fråga dig själv om varje ord behövs och be någon annan läsa med samma kritiska ögon. Stryk. Och stryk sen lite till.

SKRIV EN BRA RUBRIK
En bra rubrik på webben fyller flera funktioner. Tänk på att sammanfatta innehållet tydligt så att läsarna får veta vad som kommer i texten om de läser vidare. Rubriken ska säga något om något – ett bra knep för detta är att få in ett verb i rubriken. Att bara skriva exempelvis ”Bra rubriker” ger inte så mycket information. Skriv i stället exempelvis ”Så skriver du bra rubriker”.

Text: Rolf van den Brink, ansvarig utgivare och chefredaktör, Beaconomist. Originalet publicerat i Beaconomist 4:2016.

Den här artikeln är framtagen i samarbete med affärstidningen Beaconomist, som riktar sig till moderna digitala publicister. Beaconomist är en prenumererad betaltjänst, men varje vecka hittar du genom samarbetet med oss på Cision ett urval artiklar publicerade i Beaconomist här på bloggen. Artiklarna finns även med i vårt nyhetsbrev PR Update, som kommer ut en gång i månaden. Inte prenumerant på PR Update än? Anmäl dig här. Intresserad av att veta mer och prenumerera på Beaconomist? Hör av dig till Rolf van den Brink, ansvarig utgivare och chefredaktör på rolf@beaconomist.net eller 0708 – 20 82 94.

Tags : PR-tips

About Ulrika Peyron

Jag jobbar som Content Marketing Manager för Cision i Norden. Här på bloggen får du tips och inspiration kring saker som rör kommunikation, PR och Investor Relations. Du hittar också information om våra samarbeten, events och annat som händer hos oss på Cision.

Cision Blog

 • Communications Best Practices

  Get the latest updates on PR, communications and marketing best practices.

 • Cision Product News

  Keep up with everything Cision. Check here for the most current product news.

 • Executive Insights

  Thought leadership and communications strategy for the C-suite written by the C-suite.

 • Media Blog

  A blog for and about the media featuring trends, tips, tools, media moves and more.