maj 07, 2020 / in Sverige Blogg / by Oskar Larsson

Mediernas allt större intresse för bilder gör att en bra bild kan ha betydelse för nyhetsvärderingen. Ofta låter medierna en spännande bild illustrera en händelse som sannolikt inte annars hade fått uppmärksamhet. Det gör att en bra bild inte bara skapar större intresse för din nyhet. En riktigt bra bild kan till och med vara nyhetsdrivande i sig.

Nedan följer fem tips på hur du kan använda bilder för att få ytterligare uppmärksamhet för dina nyheter:

1. Välj bilder som väcker känslor

Vad som kännetecknar en bra bild är alltid upp till betraktaren att avgöra. Men generellt brukar man säga att en bra bild ska väcka känslor och skapa intresse för texten. Försök gärna hitta nya vinklar eller en ny bildkomposition, även om motivet är bekant. Tänk på att affärstidningen kan vilja ha en mer seriös bild medan livsstilsmagasinet kan leta efter miljöbilder där din produkt eller tjänst används.

2. Sökmotoroptimera

Sökmotorer gillar bilder. Genom att integrera grafik, gärna rörlig sådan, i ditt pressmeddelande generar sökmotorerna mer trafik till ditt pressmeddelande. Börja integrera video med länkar tillbaka till din webbplats och ditt YouTube-konto, och det kommer att locka ännu fler besökare. Börja experimentera och se vad som fungerar bäst för dig.

3. Välj rätt format

För att medierna ska vilja använda sig av dina bilder bör de vara högupplösta och ordentligt ljussatta. Det är särskilt viktigt om du vill att inte bara bloggar ska använda sig av bilderna utan även tryckta medier. Se också till att använda något av de vanliga formaten, allra helst JPEG.

4. Döp och tagga bilderna ordentligt

För att fler ska hitta din bild bör den vara ordentligt döpt och taggad. Se till att bilden innehåller även uppenbar information – vem den föreställer, vart bilden är tagen, vem som är fotograf och så vidare. Tänk även på att använda nyckelord från pressmeddelandet när du döper bilden. Därigenom ökar du möjligheten att få uppmärksamhet för din nyhet.

5. Sprid och gör bilden lättåtkomlig

Glöm inte att spara bilderna på de olika plattformar du använder. Upprätta rutiner för att sprida nya bilder till den egna hemsidan, Cision News, Flickr, Picasa eller andra bildtjänster. Därigenom förlänger du livslängden på din bild och ser till att den kan komma till användning även i framtiden. Länkar du till en bildbank underlättar du arbetet för journalisterna och ökar möjligheten till publicering.

 

Tags : PR-tips

Most Recent Posts

Cision Blogs Topics

 • Best Practices

  Få de senaste uppdateringarna och best practice inom PR, kommunikation och marknadsföring.

 • Tips och trix

  Läs artiklar och få inspiration på hur du förbättrar dina kommunikations-insatser inom digital synlighet, marknadsföring, PR och IR. Cision ger dig tipsen!

 • Produkter och tjänster

  Läs mer om hur Cision kan hjälpa dig i ditt dagliga arbete med PR, IR- och corp comms och hur du kan nå ut till rätt mottagare.

 • Nyhetsbrev inom kommunikation

  Få tips och inspiration kring hur du bäst arbetar med din kommunikation genom våra nyhetsbrev!

About Oskar Larsson

Arbetar som Digital redaktör på Cision Scandinavia och ansvarar för mycket av innehållsproduktionen här på bloggen. Du kan nå mig på: oskar.larsson@cision.com