Leva Sunt: “Regelbundna uppdateringar och relevant innehåll nycklar till framgång”

Din blogg ’Leva Sunt’ tillhör de största och mest inflytelserika bloggarna inom hälso-genren i Sverige. Vad ligger bakom framgången?

Först och främst vill jag säga att jag är väldigt glad över att ha hamnat på denna topplista. All heder till mina läsare! Det som jag tror ligger bakom framgången är regelbundna uppdateringar samt en vilja att alltid ge läsarna bra och relevant content.

Hur kommer det sig att du började intressera dig för hälsa och började blogga?

Jag är gammal i gemet. Jag började redan i slutet på 2008. Snart dags för 10-års jubileum alltså! Hälsa och livsstil är en naturlig del av mitt och familjens liv. Det är viktigt att vi tar hand om oss själva, tar hand om familj och vänner samt jordens resurser på bästa möjliga sätt. Det är hälsa och att leva sunt för mig. Allt är tillåtet. Högt som lågt. Det finns inga förbud. Tänk bara på balansen. Jag älskar att "unna mig". Unna mig god mat och sötsaker, en resa, ett träningspass, en kärleksweekend på tu man hand med maken, en spaupplevelse, ett biobesök, en hemmakväll med familjen, ett nytt klädesplagg, en Pepsi Max med extra mycket is, etc.

Varför tror du att dina läsare vill ta del av din blogg?

Jag har genom åren lärt mig vad mina följare gillar för typ av inlägg och försöker ge dom en bra och relevant mix. Jag försöker skriva något varje dag, ibland flera gånger om dagen. Uppdateringar är viktigt. Läsarna ska veta att jag finns där för dom. Jag skriver dock inget bara för att skriva. Nej, det ska vara inlägg av värde för mig och mina läsare.

Vilket har varit ditt mest populära blogginlägg? Varför tror du att det blev en sådan succé? 

Helt klart mina recept. De är jättepopulära. Särskilt recept på nyttig mat och nyttiga bakverk samt mat som tillagas i Crock Pot. Slow cooking är på frammarsch och kommer riktigt starkt. Det är ett hälsosamt matlagningssätt som är helt fantastiskt och som fler och fler får upp ögonen för. Slow cooking lyfter fram smaker som annars kan vara svåra att få till, behåller näringsvärden, är miljövänligt och inte minst ett smidigt tillagningssätt.

Vilka andra bloggar inom genren hälsa läser du och finns det en känsla av gemenskap?

Oj, mitt eget bloggläsande har verkligen minskat den senaste tiden. Tiden räcker inte till när man har heltidsjobb, make och två barn, bloggen, fritidsintressen, hem och hus. Bloggen är ingen inkomstkälla för mig. Jag får inte ett en krona för att blogga och har inga betalda samarbeten alls i dagsläget. Skulle dock vara drömmen att få betalt för allt arbete och engagemang jag lägger ner. Jag hamnar till exempel gärna på en bloggportal med bra villkor och lön. Men det finns massor av fantastiska bloggar och bloggare inom hälso-genren och när man träffas är det go och mysig stämning.

Hur resonerar du kring bilder och video i bloggen, hur mycket energi lägger du på det och vilken roll spelar det för din blogg?

Vad gäller video är det inget som jag satsat på eller ens testat ännu. Jag vet att det är ett väldigt populärt media, framförallt hos yngre målgrupper. Ta bara mina barn 11 och 13 år. De läser inga bloggar. Den sociala media de konsumerar är uteslutande rörliga videos på Youtube. Men mina läsare uppskattar det skrivna ordet tillsammans med bra bilder. Vad gäller bilder skulle jag kunna bli bättre och mer professionell. Skaffa mig en bättre kamera samt kringutrustning och lära mig ta snyggare kort. Jag försöker så gott jag kan med det jag har och den tid jag har. Bilder är superviktigt och kan fälla avgörandet mellan flipp eller flopp!

Hur använder du dig av sociala medier för att marknadsföra bloggen? Skiljer sig strategin beroende på kanal?

När jag lägger ut nya inlägg på bloggen försöker jag länka till dessa på Facebook. Ibland även på Instagram. Jag borde göra detta på ett mer strategiskt och genomtänkt sätt, men även här är tiden jag har till mitt förfogande ytterst begränsad.

Slutligen, hur vill du bli kontaktad av PR-folk angående samarbeten?

Jag älskar oväntade bud roliga bud med spännande, gärna relevant innehåll. När man får dessa är det lilla julafton varenda gång. Man blir som ett barn på nytt! Annars är mail och telefon är A och O. Skicka ett mail till jessica@attlevasunt.se och jag svarar inom 24 timmar. Mitt mobilnummer lämnar jag gärna ut till de som kontaktar mig för vidare diskussion kring samarbeten, events, tävlingar, bud, sponsrade inlägg etc. Jag är öppen för förslag!

Här kan du se hela listan över de 10 främsta bloggarna i Cisions ranking av hälsobloggar.

Foto: Instagram @jessicasundberg72

About Josefin Törnblom

Jag heter Josefin Törnblom och arbetar som Researcher Scandinavia på Cision Sverige sedan februari 2014. Här på bloggen medverkar jag med månadens bloggtopp.

Cision Blog

 • Communications Best Practices

  Get the latest updates on PR, communications and marketing best practices.

 • Cision Product News

  Keep up with everything Cision. Check here for the most current product news.

 • Executive Insights

  Thought leadership and communications strategy for the C-suite written by the C-suite.

 • Media Blog

  A blog for and about the media featuring trends, tips, tools, media moves and more.