maj 20, 2016 / in Sverige Blogg / by Jonathan Sjöström

Hur är det egentligen att leva med en liten flock siberian huskies? Nicole Soraya, som driver bloggen ”Raxeira's”, är den här månaden med på vår topplista över de främsta hundbloggarna. Vi fick tag på Nicole och ställde några frågor kring hennes liv som matte och hur det är att driva en av de populäraste hundbloggarna i Sverige.

Din blogg ”Raxeira's" tillhör de mest inflytelserika och lästa bloggarna inom hundliv i Sverige. Vad ligger bakom framgången?
- Det är kanske inte den lättaste frågan att svara på, men ska jag vara ärlig så tror jag att hundägare (människor!) därute har ett behov av att ta del av sådant som inte alltid är så rosenskimrande. Det öppna, ärliga och personliga som är skrivet med hjärtat. Det som många gånger tystnas ned och inte talas högt om. Och det levererar jag. Jag har alltid satt ett stort värde i att berätta om och visa upp hela spektrat av hundägarskapet - för det är ju faktiskt så - det är inte alltid bara rosenskimrande. Det är också viktigt för mig att mina texter är välskrivna, genomtänkta och kvalitativa, hellre än att det ska läggas upp flera inlägg om dagen och jag tror att det uppskattas. Jag tror också att mina läsare tycker om att uppleva sig "känna" individerna jag skriver om i bloggen. Sen hjälper det såklart att ha fina bilder på vackra hundar!

Har hundar alltid haft en given plats i ditt liv?
- Ja! Djur rent generellt har alltid varit en väldigt stor och vital del av mitt liv. Under uppväxten har vi haft både fisk, fågel och mittemellan hemma. Jag började dock som hästtjej (och någonstans sitter nog ränderna i) men hamnade mer och mer i hunderiet med tiden. Idag är jag totalt hooked i polarhundsvärlden och drömmer om att leva det "riktiga" draghundslivet på en släde i fjällen med ett tiotal hundar.

Vad motiverade dig att starta bloggen?
- Jag har alltid skrivit på olika vis och började egentligen blogga för ganska längesedan. Under åren har jag drivit ett antal olika personliga bloggar, både under mitt egna namn och under pseudonymer. Bloggen Raxeira's – som tidigare hette Husky Eldar – startades i samband med att jag skaffade min första husky. En hund som har bjudit på många utmaningar under de tidiga åren och som på många sätt inte passat in i samhällets mall av hur en "bra" hund ska vara. Jag kände ett väldigt starkt behov av att hitta information, kunskap och liknande berättelser, hundägare med liknande erfarenheter, men jag tyckte inte att det fanns så himla mycket därute. Det var svårt att hitta välskrivna bloggar jag verkligen fastnade för, som öppet berättade om hur det egentligen såg ut där bakom fasaden - jag hittade EN som jag flitigt följde. Så jag bestämde mig helt enkelt för att själv starta den där bloggen jag sökte; jag hade ett enormt behov av att ventilera och sortera mina känslor, tankar och upplevelser. Och det dröjde faktiskt inte länge innan jag insåg hur stort behovet var även hos andra hundägare därute.

Upplever du att du har en bra kontakt med dina läsare?
- Jag är kanske inte den som får flest kommentarer direkt i själva bloggen, men jag försöker alltid svara på de kommentarer och mail jag får. Egentligen är det på Facebook och Instagram den största responsen sker och där upplever jag mig ha en ganska bra kontakt med de som följer oss. Faktum är att jag genom bloggen har träffat många nya bekantskaper och goda vänner som jag idag både har daglig kontakt och umgås med. Vi har så att säga mycket gemensamt.


Vill du se hela listan över de 10 främsta hundbloggarna i Sverige? Du hittar den här!


Vilka andra bloggar inom hundar/hundliv läser du och finns det en känsla av gemenskap?
- Främst läser jag bloggar som rör just draghundar, draghundssport och flockliv. Där är gemenskapen ofta ganska stark, som jag upplever det, då det är en förhållandevis liten men mycket social och hjälpsam community. Annars gillar jag bloggar som är personliga och välskrivna, som bjuder in till diskussion eller tänkvärdheter. Där får gärna finnas en blandning av vardagsbetraktelser, hundträning, reflektioner kring hundägarskapet och ren fakta utifrån modern forskning. Och vackra bilder! Är bloggen intressant och välskriven så spelar det sen ingen roll om det handlar om ett helt annat sorts hundliv än mitt!
Två av mina stora favoritbloggar sedan länge heter Yabasta.se och Fortezzas.se som båda är skrivna med stor känsla för text, samt en värme och ödmjukhet inför våra fyrbenta vänner som jag tycker oerhört mycket om.

Hur använder du dig av sociala medier när det kommer till bloggen? (Marknadsföring, spridning etc.)
- Jag använder mig huvudsakligen av Facebook, där inläggen alltid länkas och ofta delas, samt Instagram. Det är egentligen på Instagram vi är som störst. Kontot @raxeiras_huskies har idag över 11.600 internationella, engagerade följare och antalet ökar varje dag. Jag tror att Instagram är så väldigt stort då där är många idag som inte orkar läsa långa texter – och då kan det vara lagom med en kort text och många fina bilder istället.
Sen finns jag med på Bloggtoppen och vovve.net, men jag har inte jobbat jätteaktivt med det. Det är ungefär det jag gör för att marknadsföra bloggen. Jag upplever ändå att det är "word of mouth" som genererar mest läsare och reaktioner. Mitt absolut mest lästa inlägg "Nej, alla hundar vill inte bli klappade!" lästes, delades och diskuterades hejvilt både på Facebook, Instagram och andra bloggar - över 50.000 gånger bara de första två dygnen under 2013. Än idag poppar inlägget upp i delningar på min newsfeed.

Slutligen, hur vill du bli pitchad till av PR-folk? Vilka misstag kan PR-folk begå när de kontaktar dig?
- Jag uppskattar att man har läst och är lite insatt i bloggen/Instagramkontot, samt vad jag står för. Att man kommer med förslag som faktiskt är tydliga, relevanta och genomtänkta för att passa just mig/oss. För mig är det väldigt viktigt med trovärdighet och därför är jag ganska selektiv; jag vill kunna stå för det jag marknadsför och väljer enbart att samarbeta om erbjudandet är seriöst samt gäller produkter/företag som jag personligen verkligen tror på och gillar.

Tags : BloggtoppenIntervjuer

Most Recent Posts

Cision Blogs Topics

 • Best Practices

  Få de senaste uppdateringarna och best practice inom PR, kommunikation och marknadsföring.

 • Tips och trix

  Läs artiklar och få inspiration på hur du förbättrar dina kommunikations-insatser inom digital synlighet, marknadsföring, PR och IR. Cision ger dig tipsen!

 • Produkter och tjänster

  Läs mer om hur Cision kan hjälpa dig i ditt dagliga arbete med PR, IR- och corp comms och hur du kan nå ut till rätt mottagare.

 • Nyhetsbrev inom kommunikation

  Få tips och inspiration kring hur du bäst arbetar med din kommunikation genom våra nyhetsbrev!

About Jonathan Sjöström

Jag heter Jonathan Sjöström och arbetar som Researcher Scandinavia på Cision Sverige. Här medverkar jag med månadens bloggtopp.