Nyhetsbyråns bästa tips för en lyckad rapportperiod

Rapportperioden är hektisk och stressig. Siffrorna ska bli rätt, det ska skrivas pressmeddelande, allt ska dubbelkollas minst en gång, godkännande krävs på olika nivåer. Sedan ska utskick tidsinställas och mottagandet bevakas. Listan över allt som ska göras under rapportperioden kan göras lång. Och detta är bara från företagets sida.

På andra sidan sitter finansreportrar och går igenom sidor ut och sidor in av siffror och analyserar och rapporterar om företagens resultat. Även detta görs mot en tajt deadline.

Nyhetsbyrån Bloomberg berättar att de under en rapportperiod kan få 2000 nyheter. Kommer det bara in 1000 pressmeddelanden blir det en långsam dag.

Eftersom varje sekund är dyrbar i nyhetsbyråernas värld är det bra att ha följande 4 tips i åtanke när du ska skicka till en nyhetsbyrå:

 1. Redaktörer behöver dina siffror. På senare år har flertalet företag valt att inkludera en länk till sin finansiella rapport på hemsidan i pressmeddelandet kring kvartalsrapporten. Detta ger redaktörerna på nyhetsbyrån ett extra arbetsmoment. Bloombergs redaktörer rekommenderar att man inkluderar alla siffror direkt i pressmeddelandet.

 2. Understryk viktiga fakta i en punktlista. Du kan hjälpa nyhetsbyråernas redaktörer genom att inkludera viktiga finansiella uppgifter i en punktlista i toppen av ditt pressmeddelande. Exempel på detta är kvartalssiffror, försäljning och andra bidragande faktorer. Bloomberg menar att detta hjälper redaktörerna att ta fram en rubrik så fort de får pressmeddelandet.

 3. Tajming är allt. Hundratals pressreleaser når nyhetsbyråerna varje milisekund. Undvik att skicka ditt pressmeddelande på ett helt klockslag. Det är bättre att välja att skicka pressmeddelandet några minuter efter hel, eller några minuter efter halv (som exempelvis 8:08 eller 8:37). Din nyhet får på så vis lite mindre konkurrens.

 4. Ge din rapport liv med multimedia. Som supplement till din finansiella rapport är det en god idé att skicka med visuellt material. Varför inte sätta ihop dina viktigaste siffror i en snygg infograf?

Källa: PR Newswire Blog

Tags : PR-tipsIR-tips

About Ulrika Peyron

Jag jobbar som Content Marketing Manager för Cision i Norden. Här på bloggen får du tips och inspiration kring saker som rör kommunikation, PR och Investor Relations. Du hittar också information om våra samarbeten, events och annat som händer hos oss på Cision.

Cision Blog

 • Communications Best Practices

  Get the latest updates on PR, communications and marketing best practices.

 • Cision Product News

  Keep up with everything Cision. Check here for the most current product news.

 • Executive Insights

  Thought leadership and communications strategy for the C-suite written by the C-suite.

 • Media Blog

  A blog for and about the media featuring trends, tips, tools, media moves and more.