feb. 14, 2017 / in Sverige Blogg / by Oskar Larsson

Du har förmodligen suttit och febrilt matat in text i ett Google Docs-dokument för att sedan surfa in på Gmail via Google Chrome och väl där skicka iväg en stor fil som du laddar upp i molnet på Google Drive.

Google med alla dess tjänster och applikationer kan lätt verka som en svårnavigerad djungel. Det finns några appar som många använder dagligen men även många appar som ytterst få har regelbunden kontakt med. Vi har listat de olika apparna med information om hur de fungerar och hur man som kommunikatör eller marknadsförare kan dra nytta av de olika tjänsterna:

Google Voice

Så fungerar den: Appen är en telefontjänst där du kan ringa och ta emot samtal över internet istället för att gå via telenätet. Du kan skicka och ta emot textmeddelanden precis som på en telefon och du kan dessutom spela in samtal och få konversationen, transkriberad och klar, skickad till dig på mailen.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:

Du kan skaffa ett Google Voice-nummer och använda tjänsten som jourtelefon. Eftersom appen befinner sig under Googles trygga paraply kan du kombinera Google Voice med exempelvis Google Contacts för att skicka ut segmenterade meddelanden med rätt budskap till rätt människor. En extra bonus för alla de som får huvudvärk bara av att tänka på transkribering är att appen hjälper dig med den första, grova transkriberingen. Naturligtvis blir inte allt 100 % felfritt men den hjälper dig sannerligen på vägen.

Google Hangouts

Så fungerar den: En app som du hittar både i mobilen och på skrivbordet. I Hangouts kan du göra videosamtal, skapa gruppchattar och enkelt kommunicera med dina kollegor.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör: Fungerar utmärkt som ett chattverktyg när du vill dela länkar med kollegor på kontoret, skapa chattgrupper för att bolla idéer eller bara skicka roliga bilder. Som namnet antyder är appen ett socialt rum där du bestämmer vilka du vill ska vara där och vad ni ska prata om. Videofunktionen påminner om Skype men har fördelen i att vara integrerad med hela Google-klustret.

Google Contacts

Så fungerar den: Contacts hjälper dig hålla koll på dina kontakter, grupper och övriga kommunikationer samtidigt som det kan integreras med så gott som hela Googles ekosystem. Det är enkelt att synka med telefonen och med hjälp av Google Sync kan du kombinera appen med tredjeparter såsom Outlook och Thunderbird.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:

Perfekt om du använder många av Googles appar, hanterar dina kontakter på flera enheter och vill lagra informationen i molnet.

Google Docs

Så fungerar den: Google Docs är en gratistjänst där du kan arbeta i motsvarande varianter till Office-paketet men med den stora fördelen att du gör det online och på molnet. Tjänsten är utmärkt när ni är flera personer som samarbetar i ett projekt och vill ha samlade dokument där alla kan fylla på med information - appen autosparar varje ändring du gör i dokumentet och ni kan vara flera som redigerar i dokumentet samtidigt.  

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:
Appen må inte ha riktigt lika många funktioner som det riktiga Office-paketet men det vägs verkligen upp av att du, genom att ha alla dokument i molnet, aldrig behöver oroa dig över på vilken dator ett specifikt dokument är sparat. Så länge du har internettillgång kan du komma åt dokumentet, oavsett om du sitter vid en dator eller på mobilen. Att man sedan kan vara flera personer som samtidigt arbetar i ett dokument är oerhört värdefullt för att samarbeta med arbetsgruppen.

Google Drive

Så fungerar den: Molnbaserad förvaringstjänst som du kan synka med såväl Windows som Mac. Du får 15 GB gratis förvaringsutrymme och kan utöver det betala månadsvis för extra utrymme.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:

Jämfört med många andra molnbaserade lagringstjänster är det 15 GB stora utrymme som ingår utan kostnad generöst tilltaget. Den största fördelen är ändå att du kan integrera andra Google-appar med Drive, framförallt vid användning av Google Docs.  

Google Calendar

Så fungerar den: Kalender-app för både mobil och skrivbord som låter dig synkronisera din kalender med tredjeparter såsom Outlook och iCalendar.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:

Google Calendar är ett utmärkt verktyg om du har flera olika kalendrar på olika plattformar som du vill sammankoppla för att få en övergripande bild.

Accelerated Mobile Pages / Google News

Så fungerar den: Accelerated Mobile Pages (AMP) är ett HTML-språk utvecklat av Google för att ladda hemsidor snabbare i mobilen. Google News drivs i mångt och mycket av AMP-sidor och så mycket som 70 % av alla Google News-resultat i mobilen är AMP-kompatibla.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:

Troligtvis kommer en stor majoritet av webbsidor att konvertera till AMP inom kort med den enkla anledningen att AMP-sidor laddar snabbare än traditionella HTML-sidor.

Google Adwords

Så fungerar den: AdWords är ett annonseringsverktyg som har varit en stabil aktör på marknaden de senaste åren.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:

Värdefullt verktyg när det handlar om köpt annonsering på Google, en hemsida där det är av vikt att vara relevant.

Google My Business

Så fungerar den: Trots att den har pendlat mellan att vara en egen produkt till att tillhöra Google Plus för att sedan än en gång bli oberoende, fortsätter Google My Businesses att vara en viktigt tjänst för företagare och business. Google My Business överför viktig affärsinformation såsom adress, telefonnummer, öppettider, betyg och omdömen till andra appar, t.ex. Google Maps.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:

Informationen du inkluderar i My Business delas med alla aktörer inom Google-klustret och det är därför viktigt att du uppdaterar informationen regelbundet så att den är up to date.

Google Maps

Så fungerar den: Google Maps är en väletablerad aktör vars API används av många externa appar och tjänster. Unikt för Maps är att man kan inkludera användarbetyg och omdömen i appen, något som är värdefullt för företag som lever på sitt rykte.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:

Att hänvisa kunder till Google Maps för att se betyg och omdömen om företaget är ett viktigt verktyg för att visa transparens och upprätthålla ett gott rykte online. Utöver dessa business-tips är appen också grym för att hitta den snabbaste vägen till jobbet när du har råkat kört fel och är vilse.

Youtube

Så fungerar den: Världens främsta aktör när det kommer till att hitta rörlig bild på internet. Youtube gör det även möjligt att bädda in videolänken och visa filmen hos en tredje part, exempelvis en blogg.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:

Om du ska publicera videoinnehåll är det hit du ska gå. Möjligheten att bädda in filmen på din egna hemsida är ännu ett incitament till att utnyttja tjänsten.

Google Trends

Så fungerar den: Google Trends ger dig en överblick på vilka sökningar på Google som trendar, indelat efter såväl land som ämne. Med verktyget utforska kan du även filtrera sökningarna efter tid och sök-kriterier.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:

Ett av många verktyg du som arbetar med content kan utnyttja för att få relevant information om utvalda ämnen.

Google Analytics / Google Tag Manager

Så fungerar den: Google Analytics är standardverktyget för att analysera trafik på webben medan Google Tag Manager är mer precist verktyg för att enskilda aktioner.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:

Tag Manager kan ge dig en detaljerad förståelse över hur kunder interagerar med dina sidor medan Analytics målar med breda penseldrag och ger mer omfattande men generell statistik.

Google Webmaster Tools

Så fungerar den: En samling verktyg som hjälper dig felsöka din sida. Numera innefattar den även rekommendationer för AMP.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:

Detta är förmodligen inget du kommer att använda dig av dagligen men tjänsten finns tillgänglig och kan om inte annat användas för att se hur väloptimerad Google tycker att din webbsida är.

Google Chrome

Så fungerar den: Googles webbläsare. Huruvida den prestationsmässigt står sig gentemot Microsofts Edge och Mozillas Firefox kan diskuteras, det kan däremot inte dess användarvänlighet och integration med Googles övriga ekosystem. Många av Googles appar kan enkelt appliceras i webbläsaren för att du enkelt ska kunna multitaska när du arbetar.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:

Om du vet att du använder många av Googles Appar bör du se över om du kan använda dig av några av de extensions som Chrome erbjuder.

Google Home

Så fungerar den: Appen är Googles röstaktiverade speaker som styrs av Google Assistant, Googles motsvarighet till Siri.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:

Ett användningsområde skulle kunna vara att muntligt boka in möten i Google Calendar, om du vill ha lite omväxling från allt skrivande.

Google Translate

Så fungerar den: Tjänst för översättning där du enkelt kan skriva in en fras och översätta den till en mängd olika språk.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:

Bra alternativ om du snabbt vill få en bild över sammanhanget i en text på ett annat språk. Om du däremot vill förstå texten i detalj bör du kanske söka dig till någon mer detaljerad tolk.

Google Plus

Så fungerar den: Google Plus är Googles sociala nätverk. De försökte tidigt integrera många tjänster i plattformen men har på senare tid ändrat strategi. Ditt Google Plus-konto är ditt digitala avtryck när du navigerar runt i Googles digitala korridorer.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:

Google Plus är begränsat som social plattform men kommunikatörer och marknadsförare kan hitta värde i tjänsterna Collections och Communities där man kan testa nischat innehåll.

Google Photos

Så fungerar den: Photos var länge en viktig del av Google Plus innan de ändrade strategi. Numera kan du använda Google Photos till att ladda upp bilder, addera filter, göra collage, animationer och album. Påminner mycket om de tidigare upplagorna av Instagram, innan de började inspireras av Snapchat.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:

Bra verktyg för bildhantering om du senare vill använda bilden i något av Googles andra verktyg.

Google Allo och Duo

Så fungerar den:  Google Allo påminner om Messenger medan Duo påminner om Facetime.

Så hjälper den mig i min yrkesroll som kommunikatör:

Du kan ta hjälp av Google Assistant för att kommunicera genom Allo. Som med många andra chat-forum är det endast användbart om personen du vill chatta med också är aktiv i forumet i fråga.

Källa: Cision US

Tags : PR-tips

Most Recent Posts

Cision Blogs Topics

  • Best Practices

    Få de senaste uppdateringarna och best practice inom PR, kommunikation och marknadsföring.

  • Tips och trix

    Läs artiklar och få inspiration på hur du förbättrar dina kommunikations-insatser inom digital synlighet, marknadsföring, PR och IR. Cision ger dig tipsen!

  • Produkter och tjänster

    Läs mer om hur Cision kan hjälpa dig i ditt dagliga arbete med PR, IR- och corp comms och hur du kan nå ut till rätt mottagare.

  • Nyhetsbrev inom kommunikation

    Få tips och inspiration kring hur du bäst arbetar med din kommunikation genom våra nyhetsbrev!

About Oskar Larsson

Arbetar som Digital redaktör på Cision Scandinavia och ansvarar för mycket av innehållsproduktionen här på bloggen. Du kan nå mig på: oskar.larsson@cision.com