Sofia Sjöström: “Jag har varit öppen med min egen utbrändhet och vill vara en medmänniska, inte någon ‘träningsexpert'”

Sofia Sjöström driver den populära bloggen ’PT-Fia’ som hamnade högst upp på vår bloggtopplista över PT-bloggar den här månaden. Vi sökte upp Sofia för att ställa några frågor hur hon gör för att driva en så framgångsrik blogg inom hälsa och träning.

Din blogg ’PT-Fia’ tillhör de största och mest inflytelserika bloggarna inom PT-genren i Sverige. Vad ligger bakom framgången?
- Vad roligt! Det gör mig väldigt glad! Det är såklart en svår fråga att besvara men jag får ofta höra att läsarna uppskattar att jag pratar om hälsa ur ett helhetsperspektiv och att jag har vart öppen med min egen utbrändhet och vill vara en medmänniska, inte någon ”träningsexpert”.

Hur kommer det sig att du började intressera dig för träning och hälsa?
- Det började tidigt då hela familjen är idrottsintresserade vilket gjorde att jag började åka längdskidor i IFK Hedemora Skidklubb redan vid 4 års ålder. Så träningen har alltid vart en självklar del av uppväxten. Perspektivet på hälsa och välmående har kommit med åren och utmaningar jag ställts inför privat. Hälsa är så oerhört spännande och viktigt.

Vad motiverade dig att starta bloggen?
- Jag bloggade privat sedan innan men det blev mer fokuserat på främst träning när jag började arbeta som personlig tränare 2010. Jag tänkte att det vore en bra plattform att kanske få någon extra PT-kund på. Sedan har jag alltid tyckt om att skriva vilket gjorde bloggen till en skön uttrycksform.

Känner du att du har du bra kontakt med dina läsare?
- Verkligen! Känner mig oerhört priviligierad som har sådana kloka, snälla och smarta läsare. De ger mig insikt, perspektiv och stöd. De bjuder verkligen på sig själva i allt från när vi diskuterar olika ämnen eller när jag ber dem berätta hur de mår eller ber om deras perspektiv på olika saker.

Vilka andra bloggar inom träning och hälsa läser du och finns det en känsla av gemenskap?
- Jag läser några få eftersom jag upplever att många har fokus på kropp och utseende snarare än hälsa. Några som jag läser är Anja Forsnor, Josefines Yoga och Träningsglädje.
Absolut! Jag upplever att många som hittat varandra är tajta.

Hur använder du dig av sociala medier när det kommer till bloggen? (Marknadsföring, spridning etc.)
- Förutom bloggen så använder jag Instagram och har nu börjat lägga mer kraft på Facebook. De är viktiga kanaler för mitt personliga varumärke och en bra plats för att marknadsföra mina böcker, webbkurser, samarbeten och liknande. Försöker att återanvända material men ge det ett nytt syfte och mening.

Slutligen, hur vill du bli pitchad till av PR-folk? Vilka misstag kan PR-folk begå när de kontaktar dig?
- Jag gillar såklart när folk är trevliga och professionella, något som dessvärre inte är en självklarhet. Uppskattar även när man går rakt på sak och är tydlig med vad som önskas utan att lova guld och gröna skogar bara för att sälja in något. En klassiker som bloggare alltid råkar ut för är att den som kontaktar dig vill kolla om du vet ditt eget värde genom att erbjuda ett lipgloss eller erbjuda presentkort istället för pengar i ersättning.

About Jonathan Sjöström

Jag heter Jonathan Sjöström och arbetar som Researcher Scandinavia på Cision Sverige. Här medverkar jag med månadens bloggtopp.

Cision Blog

 • Communications Best Practices

  Get the latest updates on PR, communications and marketing best practices.

 • Cision Product News

  Keep up with everything Cision. Check here for the most current product news.

 • Executive Insights

  Thought leadership and communications strategy for the C-suite written by the C-suite.

 • Media Blog

  A blog for and about the media featuring trends, tips, tools, media moves and more.