Cision PR Influencer Award firar 10 år i år! I samband med det publicerar vi nu löpande intervjuer med tidigare vinnare. Först ut är PR-konsulten och medierådgivaren Paul Ronge, som tog emot utmärkelsen 2011. 

 

Hej Paul, du vann Cision PR Influencer Award 2011, som var första året priset delades ut. Hur var PR-klimatet 2011 och hur upplever du att branschen har utvecklats sedan dess?

PR-klimatet då upplever jag som spirande, en förhoppningsfull bransch som nyfiket och med tillförsikt expanderade och anammade ny teknik och sociala medier snabbare och bättre än de flesta andra branscher. Därefter har PR bara växt i betydelse och idag är det lika viktigt, eller viktigare, att hjälpa kunder synas och stärka sitt varumärke med förtjänad uppmärksamhet som med köpt, via reklam. 

 

I en vinnarintervju med dig 2011 då du tog emot priset berättar du att du vill synas för att dina kunder ska få en förståelse för att det faktiskt går att få mediesynlighet. Hur går dina tankar kring mediesynlighet idag och hur har ditt sätt att arbeta förändrats sedan 2011?

Jag har levt med den inställningen sedan jag startade 1998 och det har inte förändrats. ibland är man intressant för media, ibland inte. Viktigast är att inte bli ”addicted”, så media blir en drog. ”Syns du inte så finns du inte” är ett av världens dummaste ordspråk. Därför har jag inte slitits ut, utan intervjuas fortfarande i media, nu senast i TV4. Jag hjälper mina kunder med medierådgivning och att framträda offentligt. Då måste jag föregå med gott exempel.2020 har hittills visat sig vara ett mycket speciellt år och rådande omständigheter har gjort att många behövt omfamna digitaliseringen på riktigt. Vilka kommunikationstrender tror du vi ser de närmaste tre åren?

Jag har hållit workshops på Zoom och faktiskt även krishanterat och medietränat på distans. Upptäckt de fantastiska möjligheter som finns och jobbmässigt fått en nytändning. Privat har vi tillämpat en hård lockdown på grund av att vi tillhör riskgrupp, inte ett ICA-besök utan ansiktsskydd, inga trevliga sammankomster, distans även till barnbarn. Sådant sliter.

Jag tror att digitalt och koncentration på innehåll kommer att fortsätta utvecklas de närmaste tre åren, även om Coronasmittan lägger sig och vi får ett vaccin. Jag tror också att digitaliseringen kommer att medföra en mycket större kreativ rörlighet över geografi och kulturella gränser eftersom idéerna kommer att färdas mycket mer fritt över världen än vad vi själva sannolikt kommer att göra. Ändå måste det sägas: själva hantverket i kommunikation kommer att vara detsamma, verktygslådan är i grunden likadan. Jag kommer till exempel att jobba på samma innehållsmässiga sätt i medierådgivning och krishantering som förut, låt vara att de tekniska verktygen och hjälpmedlen alltmer anpassas till den tid vi lever i och att sociala medier snart är kanske viktigare än traditionella. Jag omfamnar det nya och jag tänker hålla på tills jag stupar.

 

Vilka är dina bästa tips kring utvärdering av PR och kommunikation? 

Resultatet kort och gott. Utvärdera resultatet så objektivt du kan, analysera vad som gick bra och vad som gick snett och lär dig till nästa gång.

 

Cision PR Influencer Award delas ut den 26 november 2020 i Cisions digitala kanaler.