Alastair Creelman driver två av bloggarna som placerat sig på topp 5 i månadens bloggtopplista inom utbildning och pedagogik. Därför tyckte vi det var extra spännande att intervju honom om motivationen och intresset bakom att driva dessa populära bloggar – som dessutom är på två olika språk!

Dina bloggar Flexspan och The corridor of uncertainty om utbildningsteknologi och nätbaserad utbildning tillhör de största och mest inflytelserika fristående bloggarna inom områdena utbildning/pedagogik  i Sverige. Vad är ingredienserna bakom framgången?
Jag har försökt skapa en tydlig profil för varje blogg och ser till att publicera regelbundet. En blogg är som ett husdjur som behöver mat och motion och när man har satt ribban är det svårt att avvika. En blogg som sällan uppdateras får inga läsare och jag har märkt att om jag inte ”matar” mina bloggar i en jämn takt så tappar jag besök direkt. Jag har satt ribban högt för mina bloggar (normalt cirka fem poster per vecka på den svenska bloggen och minst en post per vecka på den engelska) och inser att det skapar stress ibland. Men efter 6 år är jag van vid takten och klarar den bra.

alastair-creelman

Bloggaren Alastair Creelman

Det tog tid att inse att man måste jobba medvetet för att bli känd som bloggare genom att tipsa kollegor, länka från Facebook och Twitter, skapa nyhetsbrev och publicera regelbundet. Idag har jag skapat ett helt ekosystem av verktyg för min omvärldsbevakning och spridning av information genom bloggar, Twitter, Scoopit, nyhetsbrev och Facebook. Jag har nu även en tredje blogg, om biodling, som också kräver regelbunden uppdatering, så jag kan lugnt säga att bloggande är min största fritidssysselsättning. Jag har också ett svenskspråkigt nyhetsbrev (Flexspaningar) som ger en överblick av veckans händelser och länkar till bägge bloggar.

En av dina bloggar är på svenska (Flexspan) och den andra på engelska (The corridor of uncertainty). Hur går dina tankar kring att driva två populära bloggar samtidigt? Publicerar du liknande innehåll på båda, eller är de helt separata?
De kompletterar varandra men jag är osäker på hur många läser bägge två. Den svenska bloggen är en ganska opersonlig nyhetsblogg där jag skriver kort om intressanta evenemang, initiativ, verktyg och trender inom IT och lärande. Här handlar det om att väcka intresse och länka till källan för mer detaljerad information. Jag försöker erbjuda en enkel omvärldsbevakning för utbildare och håller en objektiv ton till det jag skriver om.

Den engelska bloggen är en plats för egna funderingar och reflektion och här skriver jag längre poster. Jag ser denna blogg som mitt professionella skyltfönster och därför har jag även en flik om mig med bakgrund och en lista på mina publiceringar. Även om denna blogg är mer personlig försöker jag hålla en någorlunda neutral ton och undviker polemik och provocerande utspel. Jag ställer oftast öppna frågor om det jag skriver om och hoppas att det får läsarna att tänka själva.

Vad motiverade dig att starta bloggarna?
Jag startade den engelska bloggen 2008 av ren nyfikenhet. Eftersom jag arbetar med IT och lärande måste jag ju prova allt, annars har man inte rätt att uttala sig! Som många andra som börjar blogga var jag osäker om min blogg skulle få några läsare överhuvudtaget (vem är intresserad av det jag har att säga?) och det är ganska roligt att läsa min första bloggpost idag!

Den svenska bloggen växte fram ur ett nyhetsbrev som jag skickade till mina kollegor med tips om intressanta konferenser, artiklar och nyheter. Jag skapade sedan Flexspan för att ersätta brevet men insåg att de kompletterade varandra och det gör de än idag, fast nu har jag prenumeranter från hela landet på nyhetsbrevet.

Vilka andra bloggar inom området utbildning/pedagogik läser du och finns det en känsla av gemenskap?
Jag bevakar väldigt många bloggar inom mitt område via mitt viktigaste verktyg, en RSS-läsare med namn NetVibes. Jag följer mest engelskspråkiga bloggar men följer förstås svenska och andra nordiska bloggare. Det är dock svårt att peka ut någon särskild blogg, jag får inspiration av så många.

Jag kan påstå att bloggande helt har förändrat min karriär. Mina bloggposter, publikationer, presentationer och inspelade föreläsningar är helt öppna på nätet och jag är väldigt aktiv på Twitter, Facebook mm. På grund av detta får jag hela tiden kontakter som frågar mig om jag kan tala på en konferens eller delta i ett nytt projekt. Den ena leder till den andra och under dessa år har jag skapat ett globalt nätverk som jag har nytta av varje dag. Jag har fått besöka många länder och träffat så många duktiga kollegor.

Det som inspirerar mest är när något som jag har skrivit blir uppmärksammad av en riktig guru inom området. Jag minns så väl när en sådan expert twittrade om en av mina bloggposter – jag blev så stolt och såg dessutom hur antalet träffar på bloggen gick genom taket.

Vad tror du kommer bli nästa stora trend inom just teknologi för utbildning?
Öppenhet. Universitetskolor och enskilda lärare publicerar kursmaterial, kursböcker och hela kurser och gör de tillgängliga för alla. Mycket av materialet får dessutom kopieras och även bearbetas av andra via Creative Commons-licenser och detta betyder att lärare och studenter kan tillsammans skapa kurser och kursmaterial tillsammans. Vi går från konsumption till produktion och kollaboration och detta skapar stora utmaningar för det traditionella utbildningssystemet.

Slutligen, hur vill du bli pitchad till av PR-folk? Vilka misstag kan PR-folk begå när de kontaktar dig?
E-post kan vara en svår väg eftersom jag får en hel del skräppost kring mina bloggar och det är svårt att se vilka mail som är seriösa. Frågor via e-post kan lätt försvinna in i spamfiltret och ett hederligt telefonsamtal är därför det bästa sättet!

Linda.Grimstahl@cision.com'

About Linda Grimstahl

Jag arbetar sedan augusti 2014 som Team Lead Research Scandinavia på Cision Sverige i Stockholm. Dessförinnan var jag mediaresearcher på Cisions Londonkontor under ett par år. Här på bloggen medverkar jag med månadens bloggtopp samt den medföljande bloggintervjun.