Det är december och bara åtta dagar kvar till julafton. Därför delade vi idag med oss av en bloggtopplista i julens tecken: Årets bästa julbloggar! Den som placerade som nummer ett var Amanda Skogs blogg “Amandas jul“. Vi tog ett snack med henne om julbloggandet och fick lära oss att relationen med bloggläsarna är väldigt viktigt, likaså bildmaterialet i bloggen.

Din blogg “Amandas Jul” tillhör de största och mest inflytelserika bloggarna inom julgenren i Sverige. Vad är ingredienserna bakom framgången?
Den enkla ingrediensen är egentligen min kärlek till julen. Det är inte svårt att få ihop bra inlägg när man blir alldeles glad i kroppen av att bara tänka på julen och allt som hör den till. Sedan är även kontakten med läsarna väldigt viktig för att man ska lyckas med sitt bloggande. Får man kommentarer men inte ger något tillbaka kommer man inte långt alls.

Amanda Skog - Bloggaren bakom "Amandas jul"

Amanda Skog – Bloggaren bakom “Amandas jul”

Hur kommer det sig att du började blogga om julen?
Jag har alltid varit tokig i julen och i min familj har vi alltid gått “all in” när det gäller allt. Det har varit mycket julmat, 114 sorters julgodis, uppesittarkvällar och MYCKET julpynt. Jag startade min julblogg som 17-åring då jag fortfarande bodde hemma och var mitt uppe i allt detta. Idén om att skapa en julblogg kom som en blixt från en klar himmel och sedan den dagen har jag varit en aktiv julbloggare.

Vad är det bästa med att blogga om julen?
Man tappar aldrig julkänslan och gör man det är det bara att gå in på bloggen så hittar den tillbaks. Många tror säkert att det är svårt att blogga om enbart ett ämne men julen handlar ju om så pass mycket så egentligen finns det hur mycket som helst att skriva om. Det absolut bästa är när man får kommentarer att man gett någon julstämning. Det är ju därför jag bloggar!

…Och det sämsta?
Det tar slut så fort. Jag börjar blogga någon gång i augusti/september, då ingen annan än jag och andra julbloggare tänker på julen, men helt plötsligt är det december och julrusch i alla butiker, och plötsligt är julafton över. Ja, det går för fort helt enkelt, och resten av året sitter jag bara och väntar på att få börja julblogga igen.

Känner du att du har du bra kontakt med dina läsare?
Mina läsare är helt fantastiska och av alla tusentals kommentarer jag fått på min blogg under åren så har kanske 3-4 stycken varit elaka. Som jag tidigare skrev så är kontakten med sina läsare otroligt viktig för att bloggen egentligen ska kunna bli någonting. Mina läsare berömmer och frågar och jag försöker svara så gott jag kan. Det är ju trots allt mina läsare jag bloggar för.

Vilka andra bloggar inom genren jul läser du och finns det en känsla av gemenskap?

Idag finns det otroligt många julbloggar men mycket blir kaka på kaka, så jag läser bara ett par stycken som jag tycker sticker ut i mängden. Favoriten är Tomtens dotter som drivs av Erica där bloggen är igång i princip året runt. Sedan finns det en ny julblogg för i år som heter Jultiden  där jag fastnat på grund av spännande recept och fina bilder. Gemenskapen bland oss julbloggare är verkligen fantastisk och man är som en stor familj.

Bildkvalité är ofta en viktig del av en blogg. Vad är din uppfattning om bilder i bloggen? Lägger du mycket fokus på just bilderna?
Inga bilder, ingen blogg, skulle jag vilja säga. Personligen skulle jag aldrig lägga upp en suddig bild i bloggen utan jag tycker det är viktigt att man får till fina och stämningsfulla bilder. Nu är inte jag någon proffsfotograf och jag använder ofta mobilkameran men att göra sitt bästa duger oftast bra 🙂

Slutligen, hur vill du bli pitchad till av PR-folk? Vilka misstag kan PR-folk begå när de kontaktar dig?
Jag har blivit kontaktad ett par gånger med förfrågningar som inte har något med julen att göra alls, och detta är jag inte intresserad av. Jag gör en hel del produktrecensioner i min blogg men då ska det vara julrelaterat, och som sagt så är julen en bred högtid så det finns mycket att skriva och tycka till om 🙂

Bild: happy christmas everybody! av allerleirau (CC BY-NC-SA 2.0)

About Josefin Törnblom

Jag heter Josefin Törnblom och arbetar som Researcher Scandinavia på Cision Sverige sedan februari 2014. Här på bloggen medverkar jag med månadens bloggtopp.