Sedan februari i år har vi på Cision bevakat de svenska riksdagspartierna och partiledarnas synlighet i onlinemedia. Mätningen görs genom vårt PR- och kommunikationsverktyg CisionPoint och vår egen tjänst för omvärldsbevakning. Idag har vi presenterat statistiken för maj månad och kan också visa total statistik för perioden februari – maj 2014.

Fredrik Reinfeldt fortsätter att vara den partiledare som det skrivs mest om. Denna position har han bibehållit sedan februari i år då mätningen började. Jimmie Åkesson, som förra månaden seglade upp som den andra mest omskrivna partiledaren behåller placeringen även denna månad. Avståndet mellan honom och Fredrik Reinfeldt minskar. Det skiljer nu bara 264 artiklar, jämfört med i april då det skiljde 611 artiklar.

Stefan Löven placerar sig som den tredje mest omskrivna partiledaren i maj. Även han behåller sin position från april månad, med ett avstånd till Jimmie Åkesson på nu enbart 262 artiklar.

Jan Björklund som i februari var den andra mest omskrivna partiledaren har tappat mycket sedan dess och placerar sig först på femte plats bland partiledarna under maj månad. Göran Hägglund är nu den partiledare som det skrivs minst om. I april var detta Gustav Fridolin. Han ökar i maj och går om partikollegan Åsa Romson.

Socialdemokraterna är det parti med överlägset störst synlighet under perioden februari – maj 2014, men avståndet till de övriga riksdagspartierna har minskat mycket under den senaste månaden. Sverigedemokraterna går om Moderaterna och är nu även partiet med andra störst synlighet online. Moderaterna tappar och placerar sig nu på tredje plats bland statistiken för partierna. Även Miljöpartiet tappar och hamnar nu på en fjärdeplacering. Avståndet mellan Miljöpartiet och Moderaterna är nu väldigt litet och endast 141 artiklar skiljer dem åt.

I vårt nyhetsrum på Cision News kan du ta del av alla diagram och mer information om undersökningen.

nathalie.rosenholm@cision.com'

About Nathalie Rosenholm

Jag arbetar som sälj- och marknadskoordinator för Cision Skandinavien och uppdaterar bloggen med tips för hur du bäst når ut med dina nyheter, information om våra samarbeten och events och allt annat som händer hos oss på Cision.