I dagarna lanserade Instagram sina senaste uppdateringar och krutet har minst sagt lagts på att utveckla det Snapchat-inspirerade verktyget “stories”. Bland dessa är det en uppdatering som sticker ut – verifierade konton kan numera använda länkar i sina historier och driva trafik till hemsidan.

En nackdel med Instagram har sedan tidigare varit svårigheten med att infoga länkar i sina inlägg. Platsen för att infoga länkar har, förutom köpt annonsering, varit i rutan för personliga information (bio). På grund av detta har det blivit mer regel än undantag att, när man publicerar ett inlägg, skriva “länk i bion” och där infoga sin hemsida eller annan plats man vill driva trafik till.

Driv trafik till hemsidan

I den nya uppdateringen kan man, via sin story, länka ut från Instagram till en extern landningssida. Knappen “See More” ligger längst ned i bild och tar inte fokus från bilden utan fungerar snarare som ett komplement om läsaren aktivt vill läsa mer.

tumblr_inline_ogdu0k36yw1svf3j7_540

Detta är bara en testversion men är ändå en tydlig blinkning till de som använder Instagram i marknadsföringssyfte. I dagsläget är det endast verifierade konton som kan använda sig av funktionen. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga för att verifiera ditt konto. Klart är att detta är ett steg i riktning mot ett mer öppet Instagram där kommunikationen kan förflyttas från det sociala mediet till hemsidan.

Boomerang direkt i Instagram

Den andra uppdateringen handlar om inkorporerandet av “Boomerang-funktionen” i Instagram Stories. Ni har säkert sett det flimra förbi i flödet tidigare, det fungerar som en GIF där en filmsekvens loopas om och om igen.

tumblr_inline_ogdtzvesGy1svf3j7_540

Tidigare har en extern app behövts för att kunna använda Boomerang men nytt är alltså att man, när man skapar en story, enkelt kan “swipea” åt höger för att komma åt funktionen. Smidigt och användarvänligt!

Använd mentions i dina stories

Den sista uppdateringen gör det möjligt  att tagga dina vänner i din story genom mentions. Det fungerar på samma sätt som mentions i inlägg, du får en notifikation om det och om du blir taggad av någon du själv inte följer kommer det upp som en förfrågan. Detta är en markering där Instagram distanserar sig från Snapchat och uppmanar till ökad interaktion, användare emellan.

tumblr_inline_ogdu03U1Vv1svf3j7_540tumblr_inline_ogdu0c1FJo1svf3j7_540

Även om uppdateringarna i sig inte är revolutionerande visar det tydligt åt vilken riktning Instagram går – stories blir allt viktigare. Extrafunktioner som inte går att få på Snapchat och därför särskiljer Instagram Stories från Snapchat blir viktiga markeringar. Som kommunikatör och marknadsförare är det bara att vänta till dess att möjligheten att länka till externa webbsidor blir tillgängliga för alla.

Källor:
Social Media Today

Instagram Blog

About Oskar Larsson

Arbetar som Digital redaktör på Cision Scandinavia och ansvarar för mycket av innehållsproduktionen här på bloggen.
Du kan nå mig på: oskar.larsson@cision.com