Cision PR Influencer Award firar 10 år 2020 och vi blickar tillbaka genom intervjuer med tidigare vinnare. Tidigare har vi intervjuat Paul Ronge och Deeped Niclas Strandh

 

Brit Stakston är en av Cision PR Influencer Awards veteraner, hon har varit nominerad under alla år priset funnits och tog själv emot priset 2012. Här berättar hon om hur coronapandemin påverkat oss, hur hon ser på verkligheten post-corona och hur man håller sig relevant och blir expert på kommunikation.  

 

Hej Brit, du har under alla år Cision PR Influencer Award delats ut funnits med bland de nominerade och 2012 tog du själv emot priset. Hur skulle du säga att PR-klimatet var 2012 och hur tycker du att branschen har utvecklats sedan dess?

Oj, en fråga som kräver tid och reflektion. Spontant känner jag att det var roligare och mer utforskande då. Vi stod mer på tröskeln till att kunna göra saker på nya sätt. Riktigt så har det ju dock inte alltid blivit.

Branschen i sin helhet har dock funnit sin plats än mer sedan dess, det fanns ju en tid då pr-branschen kändes mer uträknad men ser nu vår bransch mer som vinnare än reklambyråerna. Det har hänt spännande saker i vår bransch och vi har förflyttat och förändrat oss mer.

 

I en tidigare intervju med dig här på vår blogg siar du om 2019 års kommunikationstrender och säger att ”det digitala är ett kommunikationshantverk som måste sitta i ryggmärgen”. Många företag och organisationer har under coronapandemin blivit tvungna att omfamna det digitala på riktigt. Hur ser du på framtiden när restriktionerna hävs, kommer det digitala ha satt sig i ryggmärgen då eller vilken verklighet ser du framför dig?

Vi kommer kasta oss i varandras famnar så fort det är möjligt! Kolla in vad som händer när människor minns en konsert, en fotbollsmatch, ett svettigt cardiopass eller till och med kreativa måndagsmöten med sina kollegor? Pandemin har pushat alla digitalt framåt, inklusive konsumenterna. Klart det öppnar för mycket roligt framför allt för att det blir så mycket lättare när allt är så mycker mer integrerat.

Med det sagt kommer man post-corona verkligen se mycket offline-aktiviteter men som tack vare erfarenheterna under pandemins digitaliseringsfas också kan tas ut digitalt efteråt.

Pandemin har påmint oss om hur mycket vi människor behöver varandra, vi vill ses i grupp och vi kommer kanske först känna att vi går tillbaka till mycket av old school-kommunikation, se bara på hur otroligt effektivt ett nyhetsbrev redan är, men det handlar i grunden om att vi just påmints om basala saker under pandemin.

Branschen i stort annars behöver se upp med att inte bli för ytlig och för att manipulera media för att bli en medaktör till planterade pr-kampanjer. Det ser man hos såväl aktivister som företag. Och det är en tunn linje att gå på. Våga istället värna om det genuina och använd hellre de nya möjligheterna till att välja mer nischat och småskaligt än utstuderat och manipulativt. Och sluta betrakta media som en reklamyta.

 

En av anledningarna till att du ständigt nomineras i Cision PR Influencer Award är, som du själv uttryckt, den nyfikenhet och passion du känner för de frågor du engagerar dig i. Vilken nyfikenhet och passion har väckts i dig under detta annorlunda år präglat av coronapandemin?

Den för människans ständiga anpassningsförmåga. Jag har aldrig varit så tyst online, jag har tex lämnat Facebook på grund av att det är nödvändigt som utvecklingen ser ut och har nästan tystnat på Twitter. Det minsta man behövt under en pandemi är en tyckande konsult online som mig. Jag tillhör ju också den typ av konsulter som under några dagar i mars miste alla uppdrag. En verklighet jag delar med så många andra kreatörer. Å ena sidan är det helt begripligt, när samhället kokas ner till det absolut mest viktiga är förstås en digital konsult och trendtalare som mig inte något som behövs. Vi tillhör inte ett samhälles blodomlopp i krislägen. Å andra sidan är det också en situation som testade min egen anpassningsförmåga. Men även om jag själv varit tyst i den offentliga debatten i sociala medier så har all digital kommunikation varit nödvändig för att hålla mig uppdaterad och välja väg framåt. En lyx att i isolering ha så mycket tid att lära sig massa nytt och dyka ner i allt som intresserar. Ägnat mycket av min tid åt att skriva om och analysera demokratins utveckling under pandemin och oroats över vad den digitala kommunikationen gör med det offentliga samtalet. Har också rest en del efter de första stängda månaderna och trots rädslan som resandet ännu innebär så gav det också en bild av hur vi måste kämpa mot den nationalism som råder och att det gör något med en själv när man plötsligt inser att hela omvärlden ser på en som pestsmittad när man kommer från Sverige. Vi kommer ha mycket att arbeta med år framöver. Många bär med sig traumatiska upplevelser efter 2020. Kommunikation kommer vara viktigt i den processen.

 

Du har bevisligen lyckats hålla dig relevant och befäst din ledande position i rampljuset under årtionden. Vilket är ditt bästa tips till den som vill bli expert på kommunikation?

Det mest enkla av alla. Att på djupet vilja försöka förstå andra och ha en nyfikenhet för de andra perspektiven. Utan det blir kommunikationen bara ytlig. Personligen väjer jag inte undan för något och tycker det är himla skoj att försöka förklara svåra saker. Jag går igång på att försöka göra krångliga saker begripliga. Det är nog min superkraft det där - att vilja förstå och finna vägar att mötas.