Hur kommunicerar man med medarbetare och chefer i andra länder? Vad ska man göra när den holländska chefen känns galen och medarbetarna i USA inte verkar kunna tänka själva? Med för att ge oss kunskap i interkulturell kommunikation är ledarskapskonsulten Annika Berge som i podden även coachar Alex angående fiktiva utmaningar en chef kan ställas inför.
Annika Berge är ledarskapskonsult med inriktning på interkulturell kommunikation. Hon förklarar själv att ämnet handlar om att vara medveten om kulturella skillnader och sin egen kulturella färg för att förstå hur man ska arbete mot- och leda andra kulturer. Med kultur menar Annika den kulturella referensram som man är född i och har vuxit upp i.
Man påverkas ganska mycket av den referensramen i koder, i känslan av vad som är rätt och fel och i hur vi kommunicerar med varandra. Det är viktigt att veta hur den påverkan speglar kommunikation, sitt sätt att se på världen och på andra för att sen kunna förstå en annan kultur och förhålla sig till glappet däremellan.
Ur innehållet
Poddavsnittet “Interkulturell kommunikation i arbetslivet” handlar i stora drag om:
- Svenskars kulturella särdrag i arbetslivet
- Prata för att höras eller tiga till dess att man har något att tillföra?
- Vad innebär det att vara internationell?
- 3 steg till kulturell kompetens
- Annikas råd till Alex utmaningar
Hur är svenskar i arbetslivet jämfört med andra länder?
Vi är mest annorlunda i hela världen, menar Annika Berge. Vi är lagom när det gäller hur vi uttrycker oss men i övrigt är vi inte särskilt lagom. Vårt ledarskap präglas av en väldigt platt struktur och vi har ett sätt att fatta beslut som ingen annan har. Vi har hierarkier i Sverige men inte i relation till andra kulturer i världen, däribland de andra nordiska länderna. Dessutom fattar vi beslut tillsammans och ofta i flera steg där vi har en möjlighet att förankra emellan. Vi lyfter frågan, ger berörda parter möjlighet att fundera och fattar beslut därefter. Detta är två dimensioner i vår affärskultur som sticker ut och de har sina rötter i vår historia.
Annika Berge berättar om problematiken i att många ledarskapskurser i Sverige går ut på att lära sig inkluderande och coachande ledarskap men att denna strategi måste anpassas till ett mer hierarkiskt sätt så fort man ska kommunicera utanför Sverige.
Tysken tycker att han eller hon är lika modern som vi tycker att vi är