I morse höll Alexander Mason, sälj- och marknadsdirektör Cision, och Martin Gustafsson, produktchef Monitor & Analyze, en crash course i omvärldsbevakning på vårt kontor i Stockholm. Frågor som diskuterades var varför och framför allt hur man egentligen ska använda sig av omvärldsbevakning för att få relevant information på ett lätthanterligt sätt. Här är fem tips på hur du ska jobba effektivt med din omvärldsbevakning. 

I dagens konstanta informationsflöde är det inte en fråga om att hitta informationen, utan snarare att filtrera och sortera den för att göra mängden relevant och hanterbar. Oavsett varför du omvärldsbevakar finns det några tips som hjälper dig att effektivisera din tid och dina resurser.

Alexander Mason på morgonens crash course i omvärldsbevakning.

1. Välj vad du vill bevaka och varför

Innan du påbörjar din omvärldsbevakning är det bra att ha en idé om vad du vill få ut av dina bevakningsträffar. Genom att definiera syfte och mål kan du sätta upp bevakningar som hjälper till att samla in rätt information och dessutom öka kvaliteten i din bevakning.

2. Arbeta över tid med dina sökprofiler

Du kan ha olika behov för din omvärldsbevak­ning under olika tidsperioder. Resultaten från din omvärldsbevakning blir ännu bättre om du arbetar med att anpassa dina sökord kontinuerligt. Genom att regelbundet arbeta med dina sökprofiler kommer de med stor sannolikhet också att presentera bättre och ge mer relevanta resultat.

3. Hitta dina nyckelmedier och personer

Tänk efter vilka medier som är relevanta för syftet och målet med din omvärldsbevakning. Följer du ett antal influencers inom det område som du är intresserad av kan de fungera som redaktörer för vad som är relevant att veta.

4. Avsätt tid för din bevakning

Avsätt specifik tid för att gå igenom dina bevakningsträffar så att det inte styckar upp hela din arbetsdag. Att läsa igenom en sammanställd rapport som skickas till dig vid bestämda tidpunkter kan vara ett smart sätt att tidseffektivisera din bevakning. Har du behov av att bevaka många olika sorters medietyper kan du också spara mycket tid genom att samla dina bevakningsflöden på ett ställe.

Här hittar du ett tip sheet med fem tips på hur Cision kan hjälpa dig effektivisera din omvärldsbevakning och här ser du presentationen från morgonens crash course:

[slideshare id=15401376&doc=cisionscrashcourseiomvrldsbevakning-121129031528-phpapp02]

 

anna.westrin@cision.com'

About Anna Westrin

Författaren har inte skrivit något ännu.
Meanwhile lets just say that we are proud Anna Westrin contributed a whopping 100 entries.