mars 12, 2020 / in Sverige Blogg / by Anne Smitt

Att ta sitt sociala ansvar, minska sin miljöpåverkan och jobba för ökad jämställdhet och mångfald i ledning och styrelse har blivit affärskritiskt. Inte bara för att attrahera kompetenta medarbetare och öka kundlojaliteten utan även för att vara attraktiv för investerare, eftersom ESG (Environmental, Social, Governance) används allt oftare som kriterier när investerare ska utvärdera bolag. Allt fler tar också tydligare ställning i sin kommunikation.

 

Träffar på en sökning på olika hållbarhetsrelaterade ord på svenska, som t ex hållbarhet, hållbarhetsmål, hållbarhetsredovisning, för de senaste 5 åren i “earned media” online. Källa: Cision

Givetvis handlar hållbarhet inte enbart om kommunikation, utan det är något som måste genomsyra hela organisationen och allra helst bör ledningen vara ombord till hundra procent. Nedan är tre spaningar som vi gjort. Håller du med om dessa? 

Klimatet är på allas läppar – de som inte tar ansvar kommer få svårare att göra business i takt med att medvetenheten ökar

Om du är en del av problemet, behöver du bli en del av lösningen. Med den insikten startade hamburgerkedjan MAX sitt klimatarbete. MAX gjorde en omfattande klimatanalys där de tittade på vad de direkt orsakade för klimatpåverkan men även vad de indirekt orsakade genom hela näringskedjan från bondens jord till gästens bord. Rapporterna om det klimatavtryck kött orsakar kopplat till att det var MAX största råvara gjorde att MAX rullade gång en stor satsning på att minska klimatavtrycket. I podden Passion för kommunikation berättar Marita Wengelin, PR-chef för MAX om vad de har gjort för att lyckas med sina satsningar och vilka utmaningar de ställts inför i arbetet med en klimatpositiv meny. Lyssna gärna på podden här!

Jämställdhet och mångfald har uppmärksammats på riktigt av bank- och finansbranschen som nu ställer krav på bolag både inför börsnoteringar och institutionella investeringar

Att gå från att vara rödlistade av Allbright, en stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet, till att vinna pris som börsens mest jämställda bolag är en stor bedrift. Detta har konsultbolaget Knowit lyckats med – på bara några år har de gått från noll kvinnor i ledningsgruppen till en jämn könsfördelning. Knowits kommunikationschef, Christina Johanson, berättar i en intervju om hur de har tagit detta arbete vidare ut i sin kommunikation. Läs intervjun här!

Värderingsstyrd kommunikation kan vara avgörande, men också innebära en risk

Att ta tydlig ställning i en fråga utifrån sitt bolags/organisations värderingar kan både innebära möjligheter och risker. En amerikansk studie visar att 8 av 10 kunder är mer lojala med värdestyrda varumärken. Det finns alltid en risk att köra i diket men om du gör det behöver det inte nödvändigtvis innebära katastrof. 67 procent av respondenterna i studien uppger att de är mer benägna att förlåta ett värderingsstyrt bolag för misstag. Cision i USA har ett intressant blogginlägg om detta: Should my brand take a stand?

Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash

Tags : IR-tips

Most Recent Posts

Cision Blogs Topics

 • Best Practices

  Få de senaste uppdateringarna och best practice inom PR, kommunikation och marknadsföring.

 • Tips och trix

  Läs artiklar och få inspiration på hur du förbättrar dina kommunikations-insatser inom digital synlighet, marknadsföring, PR och IR. Cision ger dig tipsen!

 • Produkter och tjänster

  Läs mer om hur Cision kan hjälpa dig i ditt dagliga arbete med PR, IR- och corp comms och hur du kan nå ut till rätt mottagare.

 • Nyhetsbrev inom kommunikation

  Få tips och inspiration kring hur du bäst arbetar med din kommunikation genom våra nyhetsbrev!

About Anne Smitt

Produkt- och marknadschef på Cision med 17 års erfarenhet inom journalist- och kommunikationsbranschen.